Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sommaren med "Hej hej Monika"

Med det enorma intresset för deras jubileumsturné ligger det förstås nära till hands att Gyllene Tiders nya singel blir hela sommarens signatur.

Men Per Gessle och kompani lär få hård konkurrens från ett ganska oväntat håll.


Helsingborgsbandet Nic & The Familys debutsingel "Hej hej Monika" har en så busenkel och efterhängsen refräng att det nästan inte går att värja sig. Bandets sångare Nicolaj Schröder inser att de har fixat en potentiell sommarplåga.

- Jo, vi har fattat att låten fastnar på hjärnan hos folk, även hos folk som kanske inte vill det. Men så är det väl med bra låtar.


Nic & The Family består av fem personer, ibland sex. Första upplagan av bandet sattes samman för tre år sedan men den nuvarande sättningen tog form förra sommaren. Musiken, åtminstone om man utgår ifrån singeln, är ett slags pigg och okomplicerad uppdatering av 80-talets mest lekfulla syntpop.

- Ingen i bandet är någon expert på svensk 80-talspop men om man som jag är född 1980 så har man fått den musiken med modersmjölken. Lite syntpop, lite schlager, lite Magnus Uggla. Men singeln är inte helt representativ för oss, vi har låtar som drar åt andra håll också, säger Schröder som valt att sjunga på hemmagjord stockholmska istället för på skånska.


- Jag vet inte riktigt varför det blev så. Jag gillar skånska sångare som Peps Persson och Kal P Dal men jag tänkte att mer schlageraktig musik passar bättre på stockholmska. Och egentligen är jag ingen skåning, mina föräldrar kommer från Danmark och även om jag aldrig bott där så är jag dansk medborgare.


"Hej hej Monika" handlar om osäkra tonårsförälskelser. Om att vara 14 år och inte våga gå fram och prata med den som man är kär i. Låtens tema blir än mer tydligt när man ser videon där några killar och tjejer hänger vid Regnbågens kiosk i Helsingborg - det är mycket folköl, kontaktsökande blickar och trevande försök att komma på något bra att säga.

- Jag tycker videon har fångat de där tonårsblickarna helt perfekt. Videon gjordes av Martin Jern och Emil Larsson som även håller på med ungdomsfilmen "042-rules", vi fick låna deras skådespelare, säger Schröder som inte är sen att erkänna att låten är självupplevd, "based on a true story" om man så vill.


- Det fanns en sån tjej fast hon hette inte Monika. Eller, förresten, det fanns flera tjejer som jag var intresserad av men som jag inte vågade gå fram och snacka med. Det är väl mitt passiva tonårsliv som jag försöker kompensera nu genom en låt där jag säger hej till tjejen mer än 50 gånger.


I sommar ska Nic & The Family vara med på Kalasturnén - de är inte en av de officiella Kalasgrupperna men de ska spela på en scen som en av turnéns sponsorer sätter upp. I höst är det tänkt att debutalbumet ska vara klart.
Gå till toppen