Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

16-åring planerade skolmassaker

Sextonåringen planerade en massaker på Slottsstadens skola. I hemmet förvarade han dels ett jaktgevär, dels mängder av kemikalier som kan användas till att tillverka bomber.

MALMÖ. Han och två yngre kamrater skulle, enligt brottsmisstankarna han nu sitter häktad för, mörda lärare och elever vid skolan, spränga ett flertal laddningar för att sedan ta livet av sig själva.

Allt enligt mönster från amerikanska skolmassakrer.

- Vissa tilltänkta offer är mer utpekade än andra, säger Caroline Aspinge vid Malmöpolisen till Sydsvenskan.


Sextonåringen är häktad på sannolika skäl misstänkt för stämpling till mord, det vill säga att han förberett och planerat dådet. Kamraterna erkänner inblandning och är släppta, delvis på grund av sin låga ålder.

- Erkänner man utan omsvep och det inte är några konstigheter i utredningen blir man släppt om man är så ung, säger Caroline Aspinge.


Den sextonårige pojken förnekar inblandning i planerna. Han har suttit häktad sedan början av månaden. En stark källa till bevis mot honom är den mycket tydliga datordagbok han fört. Här framgår vem han pratat med om saken, hur brottet planerats, vilka förberedelser som gjorts och vid vilka tider.

- Utöver det har vi förhört mycket folk. Enbart i den del av misstanken som handlar om mordförberedelserna har vi förhört ett tiotal personer, säger Caroline Aspinge.


Först om en vecka väntas åtal väckas, men bevisningen är så stark att Malmö tingsrätt häktat honom på sannolika skäl, den högre graden av misstanke. Detta trots att mycket speciella skäl krävs för att häkta någon så ung.


Det är en omfattande härva av kriminalitet som nystats upp av Malmöpolisen på några få månader. Ett tiotal unga pojkar är misstänkta i olika konstellationer.


Den utpekade sextonåringen har tidigare varit föremål för brottsmisstankar. Då har det handlat om innehav av luftvapen och soft airguns - enklare luftvapen.


Nu misstänks han också för rån och misshandelsfall i februari, brott som han erkänner. Dessutom misstänks han vara inblandad i en skottlossning i Arlöv med en luftpistol, rubricerad som grovt olaga hot och framkallande av fara för annan.


Han misstänks också ha tvingat till sig sex med en flicka yngre än femton år, ett brott som polisen av hänsyn till offret inte vill lämna några uppgifter om.


Sextonåringen är också utpekad för två inbrottsstölder, varav en ska ha varit "mycket lönande", enligt en utredare.

Det handlar om tiotusentals kronor.


Sextonåringen har nästan uteslutande umgåtts med yngre pojkar. I två fall ska han ha övertalat pojkar som ännu inte fyllt femton att begå rån. Här talar misstankarna om medhjälp till brotten.


Han greps för några av brotten och satt omhändertagen en period innan han släpptes i väntan på vidare utredning. I slutet av april i år greps han igen för några av rånen. Först i förra veckan hade utredarna tillräckligt mycket material om de planerade morden för att begära honom häktad även för det brottet.

- Allting började med att vi fick kännedom om det planerade attentatet. Vi började spana en del och nysta i det här, säger Caroline Aspinge.


Ett avgörande bevis mot pojken är det gevär som hittades vid husrannsakan. Vapnet är officiellt inte stulet, men dock förlustanmält. Hans datordagbok har varit "väldigt upplysande", enligt Caroline Aspinge.
Gå till toppen