Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Journalistik av hög kaliber

De avslöjade att många församlingar inom Svenska kyrkan skänker sin kollekt till organisationer som bekostar svenska kvinnoprästmotståndares utbildning och prästvigning utomlands. Vart pengarna går hålls hemligt för kyrkobesökarna. Sanna Klinghoffer är en av dem som arbetar med radioprogrammet Kaliber.

Uppgifterna presenterades i premiärsändningen av radioprogrammet Kaliber den 4 april.

Sändningen blev en rivstart för Sveriges radios enda program för grävande journalistik.


Sanna Klinghoffer, Kristina Hedberg och Anna Jaktén, Kalibers tre fasta medarbetare, hade granskat den konservativa rörelsen inom Svenska kyrkan.

Hundratals besvikna medlemmar i Svenska kyrkan ringde dagen efter till sina församlingar och begärde utträde. Programinnehållet kommenterades i nyhetsprogram både i radio och tv och dagstidningarna gjorde egna uppföljningar.

- Vi blev överraskade över genomslaget. säger Sanna Klinghoffer som är producent och reporter för programmet som sänds direkt från tv-huset i Göteborg på söndagar.


Den dag Sydsvenskan besöker Kaliber är det tomt och tyst i huset, bara de tre i redaktionen och en ljudtekniker finns på plats under sändningen.

- Alla programmen hittills har varit färdiginspelade, men vi erbjuder alltid dem vi intervjuar att medverka i direktsändning, säger Kristina Hedberg, reporter och programledare, som alltid på- och avannonserar programmen direkt.


Kaliber ägnar sig inte åt de stora gesternas journalistik där skurken pekas ut och hängs offentligt. I stället sätter programmakarna strålkastarna på mer eller mindre kända samhällsfenomen. Det kan till och med vara sådant som "alla vet". Som att man kan köpa vackra och billiga rosor för fyra kronor styck på vilken bensinmack som helst. Få vet däremot att rosorna importeras från Afrika och Sydamerika där de plockats och behandlats av arbetare med svältlöner.


Närmast sensationellt var programmet "Olikhet inför lagen". Kalibers reportrar granskade samtliga domar för grovt rattfylleri från 2001 i Stockholm, Göteborg och Malmö. Undersökningen visade att mer än hälften av personerna med utländsk bakgrund dömdes till fängelse, medan bara 30 procent av svenskarna fick samma straff.


Det faktum att radions enda program för grävande journalistik görs av tre kvinnor, har gett upphov till kommentarer.

- Ibland har man lust att svara som de där styrelseproffsgubbarna brukar göra på frågan om varför det inte sitter några kvinnor i deras styrelser: "Vi har inte hittat några som är tillträckligt kompetenta för det här uppdraget", säger Kristina Hedberg med ett fniss.

- Men självklart är det en slump att vi är tre kvinnor som gör programmet. Betydelsefullt är däremot att vi har samma grundsyn på radiojournalistik. Vi vill gå under ytan, visa på sanningen i all sin enkelhet, säger Sanna Klinghoffer.

- Lite mer, lite grundligare, lite längre tid.

Det är Kristina Hedbergs definition på skillnaden mellan grävjournalistik och vanlig nyhetsrapportering.


Förutom jämförelsevis gott om tid, har Kaliberredaktionen en budget den säger sig vara nöjd med.

- Den är relativt stor jämfört med många andra program i Sveriges Radio. För programmet om rosorna kunde vi till exempel skicka en reporter till Kenya, säger Sanna Klinghoffer.


Men oftast är programmen resultatet av envist grävande i svenska arkiv, många telefonsamtal och snabba beslut.

Lyssnarkontakten är intensiv, redan efter det första programmet hörde många av sig.

- De flesta var positiva, säger Anna Jaktén.


Men det fanns också negativa röster, personer som "hört" sådant som inte sagts i programmet.

- Någon påstod att vi kallat kvinnoprästmotståndarna "mörkermän", ett uttryck vi inte skulle drömma om att använda oss av, säger hon.


En annan lyssnare har anmält programmet till Granskningsnämnden, den statliga myndighet som har i uppgift att i efterhand granska radio- och tv-program.

Att bli anmäld dit, och friad, brukar vara en merit i journalistiska sammanhang. Sveriges Televisions grävprogram "Uppdrag granskning" tillhör dem som anmälts, friats och belönats med Föreningen grävande journalisters pris Guldspaden.

Kaliber lär bli en stark konkurrent inför nästa års pris.

FAKTA

Radiogräv
Kaliber sänds söndagar kl 13.05 i radions P1 med repris måndagar kl 15.30. Säsongens sista Kaliber sänds söndagen den 6 juni. I höst sänds ytterligare tio program.

Den fasta redaktionen består av:
Kristina Hedberg, programledare och reporter. Hon arbetar på Dagens Eko Göteborg och leder även programmet Frihamnen i P4.

Susanna Klinghoffer, producent och reporter. Hon arbetar även på Västnytt Sveriges Television.
Anna Jaktén, reporter, jobbar också på P1, bland annat med Studio Ett.
Gå till toppen