Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Bra solglasögon minskar risken för grå starr

Med en åldrande befolkning blir grå starr ett allt större problem.
Men med bra solglasögon som skyddar mot ultravioletta strålning kan sjukdomen förhindras. Eller åtminstone skjutas upp.
Något att tänka på i den starka vårsolen.

STOCKHOLM. Under de senaste tio åren har antalet operationer mot grå starr fördubblats. Dels blir befolkningen allt äldre och grå starr är en ålderssjukdom. Dels har operationsmetoderna förfinats.


Helen Ly hade antagligen skyddat sig bättre mot grå starr om hon haft solglasögonen på näsan. Valentinobågarna som istället pryder hennes huvud kostar 1880 kronor i handeln. Foto: Johanna Wallin

Grå starr innebär att ögats lins, som hos unga är klar, blir allt grumligare. Det ger synstörningar, som nedsatt syn. Under operationen avlägsnas den grumliga linsen med hjälp av ultraljud och sedan sätts en plastlins in.


Per Söderberg är professor och ögonläkare på S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm. De senaste tio åren har han forskat på effekterna av ultraviolett strålning på ögat. Både hans och andra studier visar på sambandet mellan exponering för solstrålarna och ögonsjukdomen grå starr.

- Befolkningen blir allt äldre och gråstarrkirurgi kommer att belasta samhällsekonomin allt mer. I ett världsperspektiv är det här ett gigantiskt problem, säger Per Söderberg till TT.


Därför poängterar han hur angeläget det är att informera allmänheten om vikten av att använda bra solglasögon. Bra betyder att de ska ta bort all ultraviolett strålning, alltså både UVA- och UVB-strålarna.

- Det kan i alla fall förskjuta tidpunkten för insjuknandet i grå starr, säger han.


Bruna, grå eller grågröna solglasögon skyddar ögat bäst. Blå solglasögon däremot kan öka risken för skador på näthinnans celler, eftersom de släpper igenom visst skadligt ljus.

Per Söderberg anser att även små barn bör använda solglasögon, eller solhatt och keps.


Användning av bra solglasögon skyddar även mot akuta ögonskador. Det är framför allt när man vistas i nyfallen snö eller ute på havet som ögat utsätts för stark UV-strålning. Under sommarens båtturer kan de starka solstrålarna skada det yttersta skiktet av hornhinnan.
Gå till toppen