Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Familjen vill se försvunne Björkegren dödförklarad

OBSERVERA ATT ARTIKELN ÄR PUBLICERAD 2004
I år skulle "världens äldsta yuppie" ha fyllt 84. Men både vänner, släktingar och polis är övertygade om att Carl-Eric Björkegren är mördad. Han försvann den 2 juni 1994, för precis tio år sedan.

SKÅNE. - Nu kan vi till sist begära honom dödförklarad. På sätt och vis ska det bli skönt att få en ände på det här. Det var en katastrof för familjen och vi har inte kunnat sätta punkt, säger hans dotter Anne Björkegren.


Till att börja med såg scenariot ut så här:

Den på papperet ruinerade finansmannen Björkegren lämnade sin villa i Viken någon gång mellan 11.30 och 13.00 den 2 juni 1994. Han bar sin Rolexklocka på armen, sin portfölj och en resegarderob med en kostym i. Skrivbordet hade han städat på viktiga papper.


Samma dag skulle hans butler, en tysk medborgare i tjugoårsåldern, skjutsa honom till Ängelholms flygplats för vidare transport till Stockholm och möten med en dotter, advokat Henning Sjöström och en konsthandlare.


Men tidsangivelserna bygger på butlerns uppgifter. Och scenariot rasade när butlern började misstänkas för inblandning. Butlerns alibi för förmiddagen den 2 juni 1994 verkar konstruerat i polisens ögon. Till exempel tog han ett par timmar ledigt för att se efter sin dotter. Det gjorde han aldrig annars.


- Butlern är bedragare till professionen, så det ligger nära till hands att han har tjänat något på det här. Jag är övertygad om att Björkegren är utsatt för ett brott och att butlern har en central roll i händelseförloppet, säger Börje Sjöholm, chef för länskriminalpolisen i Helsingborg.


Personligen anser han att Björkegren försvann någon gång under kvällen/natten till den 2 juni.

Butlern kartlades noga och hämtades till förhör under 1998, efter en kortare tid i fängsligt förvar i Danmark, misstänkt för bedrägeri. Men åklagaren tyckte inte misstankarna räckte till och butlern släpptes.

Han tog sig omedelbart till tyska konsulatet, hämtade ut ett nytt pass och är sedan dess försvunnen även han.


I dag fyller fallet Björkegren åtta dammsamlande pärmar i ett sidorum på polishuset. Sedan mitten av 1990-talet är det visserligen en mordutredning, men utan kropp eller spår från ett mord är det nästintill omöjligt att få någon fälld för brottet.

Hos konkursförvaltaren är antalet pärmar tjugo - en kartläggning av de komplicerade affärerna bakom miljardkonkursen.


Carl-Erik Björkegren var för många en symbol för 1980-talets klipparekonomi.

Efter en framgångsrik karriär inom stålkoncernen Sandvik gick han över i finansbranschen - belånade och köpte fastigheter, aktier, konst. Björkegren kördes av privatchaufför i blå Rolls-Royce. Vithårig, alltid elegant, alltid utåtriktad. Nu myntades uttrycket om den åldrande yuppien.

Han blev miljardär och bosatte sig i Wenner-Grenska palatset på Djurgården i Stockholm. Flera hundra gäster var inbjudna till inflyttningskalaset i 30-rumspalatset. Men under 1980-talet dömdes han också för insiderbrott och misstänktes syssla med skalbolagsaffärer. Hans valspråk: "I affärer får man inte vara blödig".


När luften gick ur fastighetsbranschen i slutet på 1980-talet drogs Björkegren med i fallet. Främst på grund av två affärer i Spanien. Han sattes i konkurs och blev miljardär igen, i skulder. Närmare bestämt 1,2 miljarder kronor - så många enkronor staplade på hög skulle sträcka sig 180 mil rakt upp i luften.


Björkegren lyckades ändå behålla livsstilen. Trots att han vräktes från sitt palats, att hustrun tog över paradvåningen på Östermalm och trots att konkursförvaltaren var hans gömda pengar på spåren höll han sig med butler.

- Folk som varit så rika blir aldrig riktigt fattiga. Och han behövde ständig hjälp. Björkegren kunde knappt boka en resa på egen hand. Han var mycket ovan vid praktiska saker, säger Börje Sjöholm.


Björkegren gjorde flera resor till Schweiz, både ensam och med sin butler, för att hämta pengar på gömda konton. Konkursförvaltaren lyckades till sist rädda hem två miljoner kronor därifrån.

Det tog två veckor innan Björkegrens barn anmälde honom som försvunnen. Det var inte ovanligt att han ställde in möten. I villan syntes inga tecken på strid, sade polisen. Allt talade för ett frivilligt försvinnande. Polisens "ointresse" fick vännerna Ian Wachtmeister och Henning Sjöström att komma med kritik. Wachtmeister svor över att samhället behandlade Björkegren som en utstött efter kraschen.

Andra talade om att Björkegren flytt med gömda pengar. Att han fanns i Dominikanska republiken, på ön Grenada, i Oman, på varuhuset NK i julruschen, på Filippinerna.


Men Björkegren var borta och de hemliga kontona hade inte rörts sedan försvinnandet. Barnen blev tidigt övertygade om att han var död.

- Annars skulle han ha kontaktat oss, säger Anne Björkegren i dag.

Tidigare spaningsledaren hos polisen Robert Jonhag sa 1998: "Vi vet att Björkegren kände sig hotad, pressad och iakttagen".

Enligt polisens uppgifter kunde Björkegren ha förts ut ur huset av flera män, det talades även om att han förts iväg i en mörk bil.


- Jag har förstås min uppfattning, men den behåller jag för mig själv. Det är så klart frustrerande att vi inte fått de svar vi söker, säger Jonhag i dag.

Vilda rykten florerade via tipsare i undre världen: att två torpeder hämtat honom i villan, att han tvingats med på färjan över Öresund och kastats i vattnet (en avsliten fot i ett fiskenät verkade bekräfta detta, men kunde senare avfärdas), att en kriminell affärsman som varit inblandad i ett styckmord ville hämnas på Björkegren.

Polisen anser sig ha kört varje spår i botten.


Polismyndigheter och justitiedepartement på ett tiotal ställen i världen har varit inblandade i jakten. Och de stora konspirationsteorierna ger inte Börje Sjöholm mycket för.

- Det kan ha varit så enkelt som ett rån. Även om Björkegren inte hade pengar, så fanns det säkert folk som trodde att det fanns mycket att hämta, säger Börje Sjöholm.

FAKTA

Så fungerar en dödförklaring
Ärvdabalkens 25:e kapitel säger att den som inte givit något livstecken ifrån sig på tio år får begäras dödförklarad. Var personen 75 år eller äldre är gränsen fem år. Om det kan bevisas vid domstol att personen var i livsfara senast han eller hon sågs får ansökan göras efter ett år.
Ansökan om dödförklaring ska göras vid den tingsrätt som ligger närmast den försvunnes senaste adress, alternativt Stockholms tingsrätt. Arvingarna ansöker. Polis och andra myndigheter får yttra sig. Tingsrätten utfärdar sedan en anmodan för den försvunne att höra av sig. Om inga livstecken kommer utfärdar tingsrätten dödförklaringen.
Först i landet att dömas till insiderbrott
1920: Carl-Eric Björkegren föds i Eslöv som son till en trävarudirektör.
1953: Börjar i stålföretaget Sandvik som ekonom, efter genomgången handelshögskola. Spikrak karriär till finansdirektör och förste vice vd.
1981: Lämnar företaget efter ett bråk med nye storägaren Jan Stenbeck. Säljer aktierna med stor förtjänst.
1981-1985: Etablerar sig som finansman. Handel med aktier, fastigheter, hotell och konst.
1985: Först i landet att dömas för insiderbrott. Döms till böter för försäljningen av Sandvik-
aktierna.
1987: Stora förtjänster på fastighetsmarknaden. Belånar och köper nytt. Nolltaxerar, men är god för 300 miljoner kronor.
1989: Ekonomiska problem
i imperiet och säkerheten för tagna lån ifrågasätts. Svartlistas av svenska banker.
1991: Övertrasserar sina konton med 45 miljoner kronor. Akut kris. Två bolag begärs i konkurs. Stäms på 640 miljoner kronor av finansbolaget Nyckeln för obetalda lån.
Oktober 1991: Konkurs med skulder på 1,2 miljarder kronor.
2 juni 1994: Försvinner från villan i Viken.
16 juni 1994: Barnen anmäler försvinnandet.
1994: Ringer enligt sin förra butler från "Sydamerika". Sedd i julruschen på varuhuset NK i Stockholm.
1995: Tips om att Björkegren bor i Git Gays fastighet i Paraguay. Fiskare får upp en avsliten vänsterfot, storlek 42, på nät i Kattegatt. Tros vara Björkegren, vilket senare kan avfärdas. Förre betjänten säger att han pratat med Björkegren flera gånger, bland annat från Venezuela.
1996: Tips om att Björkegren setts på ön Grenada. Jagas av lokala polismyndigheter. Kompis till Björkegren säger att han köpt hotell i Dominikanska republiken och bosatt sig där.
Maj 1996: Fotografi taget i Oman publiceras i svenska medier. Barnen tveksamma, men andra ser stora likheter med Björkegren. Visar sig vara en indisk affärsman.
1998: Butlern misstänkliggjord, aldrig formellt misstänkt. Butlern försvinner efter förhör.
2004: Tioårsdagen av försvinnandet. Helsingborgs tingsrätt kommer att få en begäran om att dödförklara Carl-Eric Björkegren.
Gå till toppen