Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Måla fasad eller mur

Behöver den putsade fasaden målas? Det är inte så svårt om man bara ser till att måla ett fält i taget.

- Stanna inte upp mitt på en vägg, det går inte att få bort randen sedan, varnar Tommy Tengvall.

En annan viktig sak är att flytta alla saker man är rädd om. Bilen till exempel. Och grannens bil.

- Färgen stänker gärna långt bort så se till att få undan allt som är ömtåligt, säger Tommy Tengvall.


- Använd rikligt med färg och ha alltid både roller och pensel aktuella, säger Tommy Tengvall. Foto: Rolf Olsson

För en ny fasad eller mur rekommenderar han silikatfärg. Är väggen redan målad en gång så måste man först ta reda på vilken färg det är. Väggen kan vara kalkad (då blir man vit om fingret när man drar det mot väggen) och då måste man kalka igen.

- Om man är osäker på vilken färg man har så får man ta dit någon kunnig, eller försöka skrapa av en bit och ta med till affären.


Om väggen är målad sedan tidigare är det säkrast att göra den ren först. Borsta den ren eller kör högtryckstvätt på väggen och låt torka någon dag. Gamla väggar kan också ha sprickor som man vill ta bort.

- Om det finns en mindre spricka på sockeln kan man själv fixa till den. Är det däremot en större spricka på fasaden är det inte värt att ge sig på det själv - det är svårt att få det snyggt, säger Tommy Tengvall.


Han föreslår att man gör sprickan lite bredare, till exempel genom att slipa med vinkelslip, för att lagningen ska få bättre fäste.

- Laga sprickan med lagningsbruk, till exempel husfix. Sedan kan man måla lagningen med strukturfärg för att mer lik struktur.


Detta behövs:

* Roller med skaft

* Pensel

* Färg

* Skyddspapp till grunden.

* Plast till fönster, dörrar och dylikt.


Gör så här

1. Skydda ordentligt! Sätt upp plast, papp och flytta undan saker du är rädd om.

2. Tvätta om väggen är smutsig.

3. Välj ut ett stycke som du hinner med att måla innan färgen börjar torka. Väggen som Tommy Tengvall målar på bilden har en skarv mellan första och andra våningen och är där lätt att avgränsa.

4. Använd rikligt med färg på rollern.

5. Ha hela tiden penseln nära och fyll i där det behövs; i fönsternischer, i hörnor och så vidare.


- Det är jätteviktigt att man inte låter färgen torka och tror att man kan fortsätta där senare. Skarven kommer alltid att synas. Vila i stället där det finns en naturlig kant - som i hörnan till exempel, säger Tommy Tengvall.
Gå till toppen