Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så målar du innertak

Målaren Tommy Tengvall ger sina bästa tips för enkel målning av innertaket.

Det kan vara rätt tungt att måla innertak, men med rätt teknik blir det betydligt enklare.

- Det vanligaste felet är att man tar för lite färg, då blir det flammigt. Jag använder inget tråg när jag målar tak utan doppar rollern direkt i burken, tipsar målaren Tommy Tengvall. Han använder heller aldrig stege utan står på golvet och sätter en förlängningsarm på rollern så att han enkelt når upp och får bra kraft


- Man börjar alltid måla vid fönstret, för ljusets skull. Om det är ett större rum så brukar jag dela upp det i fyra rutor och tar de två rutorna närmast fönstret först så att det inte hinner torka, säger Tommy Tengvall.

Börja måla vid fönstret och satsa på förlängningsarm istället för stege. FOTO: OVE JONSSON
Måla sedan de två sista rutorna innan du tar paus, annars kan det bli synliga skarvar om det hinner torka.


Vad ska man tänka på när man väljer färg?

- Takfärg ska vara matt så att det inte blir reflexer. Sen kan det vara värt att köpa en lite dyrare färg för ibland täcker de billiga inte så bra - och då måste man kanske måla en gång till.

Om taket var i bra skick innan så räcker det oftast med en målning.


Var det däremot mycket smutsigt måste det först tvättas.

- Innan man börjar måla är det viktigt, om man har ett gammalt tak, att kontrollera så att det inte är limfärg under! Då riskerar hela takfärgen att ramla ner i ett stort sjok! Är det limfärg så är det bara att skrapa ner och sedan grunda med oljefärg, säger Tommy Tengvall.


Så här gör du:

1. Tvätta med målartvätt om det är mycket smutsigt.

2. Skrapa upp eventuella sprickor och laga. (Om det är mycket sprickor se artikel till höger)

3. Spackla.

4. Slipa.

5. Måla längs kanten med pensel.

6. Rolla på takfärg en eller två gånger - tills det täcker.


Laga sprickor med mikrolitväv


Har man sprickor i taket kan det vara läge att sätta upp mikrolitväv som armerar. Likadant om du vill ha en vägg med slät yta, med mikrolitväven håller det bättre. Väven armerar och ser till att inte sprickorna går upp igen. Om det är en enstaka spricka, till exempel efter en sättning i huset, kan man sätta på mikrolitväv enbart över den biten. Då lagar man sprickan, river av en bit mikrolitväv (så att kanterna blir ojämna) klistrar upp den och spacklar sedan kanterna jämna.


- Att sätta mikrolitväv i ett helt rum eller tak är inte helt enkelt. Ett tips är att rita raka streck så att man har något att gå efter, ett annat tips är att sätta upp väven på tvären så att man får så korta bitar som möjligt, säger Tommy Tengvall.

FAKTA

Detta behövs:

- Målartvätt- om taket är smutsigt.
- Täckpapp till golvet.
- Roller.
- Förlängningsrör till rollern.
- Takfärg.
- Spackel
- Slipkloss, gärna ledad, och på förlängningsarm.
- Bred pensel.

Om du ska laga sprickor med mikrolitväv behövs även:
- Mikrolitväv.
- Vävlim.
- Kniv.
- Spackel.
- Spackelspade.
- Tapetslätare.
Gå till toppen