Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Våldtäktsbegreppet vidgas i förslag

Upplever en kvinna att hon blivit våldtagen ska brottet också kallas vid sitt rätta namn.
Det anser justitieminister Thomas Bodström som föreslår att fler gärningar än i dag ska bedömas som våldtäkt. Han vill även stärka barnens skydd genom att införa ett nytt brott: våldtäkt mot barn.

STOCKHOLM. Justitieministern förslag till ny sexualbrottslag innehåller mer eller mindre stora förändringar på 75 olika punkter.

- Vi får en modernare lag som stämmer väl överens med samhällets förändrade syn på den här typen av brottslighet. Lagförslagen bygger på att skydda människors sexuella integritet, säger Bodström.


Den stora förändringen i lagförslaget är nu att våldtäktsbegreppet utvidgas till att gälla flera situationer än dagens. Fler övergrepp mot kvinnor kommer att bedömas som våldtäkt i stället för sexuellt utnyttjande.


En man som exempelvis förgriper sig på en kraftigt berusad, sovande kvinna eller en kvinna med funktionshinder ska dömas för våldtäkt.

- En kraftigt berusad kvinna som vaknar upp dagen efter och inser att flera män förgripit sig på henne känner sig nog våldtagen. Då ska det också kallas för våldtäkt, säger Bodström.


Han anser att det är en klar markering mot unga pojkar och män som begår den typen av brott.

- Bland dem som hamnat snett i kriminalitet och med en förvriden kvinnosyn är det ok och fullt acceptabelt att utnyttja tjejer. Men min uppfattning är att de inte vill bli betraktade som våldtäktsmän.

Det är viktigt att dessa killar för klart för sig att det inte längre ska vara sexuellt utnyttjande utan våldtäkt, säger Bodström.


Genom samarbetet med miljö-och vänsterpartierna föreslås sexualbrottslagen också innehålla ett nytt brott. En särskild straffbestämmelse om våldtäkt mot barn införs. Där kommer det inte att ställas något krav på att hot eller våld förekommit vid övergreppet.

- Barns förmåga att visa motstånd är begränsad. Utgångspunkten ska i stället vara att barn inte vill ha sex med en vuxen person, säger Bodström.
Gå till toppen