Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sången sänker stresshormonerna

Visst kan man sjunga sig både glad och frisk. Forskning visar att körsångare har mindre stresshormon och mer lugn och ro-hormon i kroppen.

In med musiken på de svenska arbetsplatserna.

Det kan sänka sjukfrånvaron och få arbetstagarna att må betydligt bättre.

Töres Theorell, professor i psykosocial medicin vid Karolinska institutet i Stockholm, var mycket tydlig i sitt budskap då han pratade på Bjäre hälsodagar i helgen: musiken är klart underutnyttjad som läkekonst.

Musik har i alla tider förenat människor. Oavsett om man själv sjunger, spelar eller bara är en passiv lyssnare skapar toner en alldeles särskild gemenskap och glädje.

Men i dag vet man att det inte bara är nöjet av sjunga eller lyssna som är välgörande. Musik som medicin har blivit ett område som allt fler forskare intresserar sig för.


Töres Theorell, och många med honom, menar att man med musik kan nå förbi de spärrar som vi sätter upp med hjärnan och att det kan ge starka och läkande känsloupplevelser.

I dag behandlas patienter på intensivvårdsavdelningar i till exempel Danmark med specialkomponerad musik, fågelkvitter och ljud av porlande vatten. I Sverige används musik på vissa demensavdelningar med god effekt.

Töres Theorell, som själv kommer från en familj med stort musikintresse och är en flitig körsångare, har studerat hur musik påverkar kroppen. Han tar som exempel:


* Barn som tidigt får ta del av musikupplevelser blir lugnare, de utvecklas bättre känslomässigt och får en god empatisk förmåga.

- Man har även följt barn som fått extra musikundervisning under en längre tid i skolan och jämfört dem med elever som fått extra dataundervisning. Vid terminens slut hade den första gruppen klart lägre nivåer av stresshormoner, kommenterar Töres Theorell.

* Idrottare som lyssnar på musik samtidigt som de tränar upplever den fysiska ansträngningen mindre jobbig än andra. De får lägre puls och blodtryck, mindre mjölksyra i blodet och lägre nivå av stresshormonet noradrenalin.

- Den troliga förklaringen är att musiken gör att man koordinerar sina rörelser bättre vilket leder till att man hushållar mer med sina resurser. (Om det sedan gör att man förbrukar mindre energi, vilket en idrottare kanske inte vill, är han inte säker på.)

* Patienter som får lyssna på musik innan de får information om en operation blir lugnare och tar till sig upplysningen bättre.

* Amatörsångare som sjunger i kör blir gladare än proffssångare, men i båda grupperna sjunker halterna av stresshormonet kortisol medan lugn och ro-hormon (oxytycin) ökar.

- Att amatörerna blev gladare än de professionella beror nog på att proffsen utövar sitt yrke, vilket medför prestationskrav. I studien pratade amatörerna om självförverkligande och glädje, vilket naturligtvis påverkar hela kroppen positivt.


Så vilken typ av musik ska man sjunga eller lyssna på? Ja, även om klassisk musik, och särskilt av Mozart, verkar vara den mest utforskade typen, anser Töres Theorell att det är själva musikupplevelsen, snarare än musiksorten, som är det viktigaste.

- Faktum är att det finns folk som blir irriterade och direkt arga när de lyssnar på Mozart, säger han.

Det finns också undersökningar som visar att kulturaktiviteter, musik, sång, dans och målning kan förlänga livet - med upp till sex år! Mot detta kan man alltid invända att kultur är en klassfråga och att folk med god ekonomi över lag har bättre hälsa än fattiga.

Men Töres Theorell tror ändå att en dos regelbunden kultur är bra. För kropp såväl som för själ.

FAKTA

Hälsodagar
Det var första gången Bjäre hälsodagar arrangerades i helgen. Men initiativtagaren, Sanna Ehdin,immunolog, författare och föreläsare, har tänkt att det ska bli ett återkommande evenemang.
- Absolut. Jag tror att den svenska naturen och konceptet hälsa kan bli Sveriges nästa stora exportvara, säger Sanna Ehdin, som själv rör sig mellan USA och Båstad under året.
Helgens program bjöd på föreläsningar av bland andra läkaren Clas Malmström, "Öka din stresstålighet", kemisten och stressforskaren Benny Johansson, "Bromsa kroppens åldrande med hjärtträning", och sjuksköterskan Bitten Jonsson som driver Europas enda behandlingshem för sockerberoende.
Bjäre hälsodagar arrangerades i samarbete med bland andra Båstads kommun och Båstad turism.
Gå till toppen