Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kampanj knyts till scientologer

Riksorganisationen för ett drogfritt Sverige, RDS, bedriver just nu en kampanj för att samla in pengar till kampen mot narkotika. Men de talar inte om sina band till scientologirörelsen.

– Det här är en av scientologernas frontorganisationer, som är till för att dra in pengar och skapa sysselsättning för medlemmarna, säger Åke Wiman, som arbetat med att hjälpa avhoppare från religiösa rörelser och har studerat scientologernas aktiviteter i Sverige.


Ingvar Hyleborg från Malmö blev uppringd i sitt hem i början av juli. Kvinnan i luren propagerade för "ett drogfritt Skåne", och RDS verksamhet.

- De ville skicka material och ett inbetalningskort på 200 kronor, men eftersom jag är misstänksam bad jag att få stå över. Namnet RDS lät bekant, men kvinnan som ringde upp kunde inte förklara vad det var för organisation. Men hon betonade mycket noga att de hade ett 90-nummer på sitt insamlingskonto När jag sen kollade på nätet fick jag flera uppgifter om att det här var en täckmantel för scientologerna.


Ett så kallat 90-nummer betyder att verksamheten granskas ekonomiskt av SFI, stiftelsen för insamlingskontroll. Det innebär bland annat att minst 75 procent av de insamlade pengarna ska gå till det avsedda ändamålet.


Ingvar Hyleborg har inget särskilt emot scientologirörelsen som sådan, men han tycker att det handlar om falsk marknadsföring när de inte talar om var de hör hemma.


Scientologerna är en rörelse med ursprung i USA, som är kontroversiell i många kretsar. Många kallar rörelsen för en sekt, som sysslar med att lura folk på pengar. Själva kallar de sig för en kyrka som bland annat arbetar med personlig utveckling.


Scientologerna har vid flera tillfällen anklagats för att förfölja sina kritiker, och höga företrädare för scientologerna i USA har dömts för inbrott och illegal avlyssning hos sina motståndare.


De beräknas ha mellan 500 och 1 000 medlemmar i Sverige, men insynen i kyrkan är minimal för utomstående.


Åke Wiman, som är aktiv motståndare till scientologerna, hävdar att RDS är till för att dra in pengar till scientologernas rehabiliteringshem för missbrukare, Narconon, som finns i Eslöv och Stockholm.


RDS har sitt högkvarter i Göteborg. Organisationen grundades och leds av Åsa Graaf. Hon förnekar bestämt att rörelsen är knuten till scientologerna. Däremot, säger hon, är hon själv scientolog sen flera år. Men ingen annan i rörelsen.

- Vi är runt fyrtio anställda som jobbar här. Vi har till exempel en muslim här, men det betyder inte att vi är en muslimsk organisation. Vi arbetar för att svenska ungdomar ska få ett bra liv utan droger.


Enligt Carina Graaf gör RDS en viktig insats mot knarket, och har till exempel samarbetat med många skolor i Skåne. De har sponsrat antidrogprogram med studiematerial och föreläsare.

- Vi har haft massor av nöjda samarbetspartners i skolor och kommuner över hela Sverige. Och vår ungdomsbok om droger rekommenderas av Bibliotekstjänst. Dessutom har vi donerat narkotikahundar till tullen.


- Visst stödjer vi Narconon, och vi hämtar flera av våra föreläsare därifrån. Men det är för att vi tycker att deras verksamhet är bra, säger Åsa Graaf.

Narconon har fått mycket hård kritik från dem som är skeptiska till vården på deras behandlingshem. Ulf Brettstam, överläkare i psykiatri i Eksjö, har kallat Narconon för en "scientologstyrd, pseudovetenskaplig verksamhet i kvacksalveribranschen".


Carina Hägg, socialdemokratisk riksdagsledamot, har arbetat mot att Narconon får stöd från samhället. Hon är också skeptisk till RDS.

- Min uppfattning är att RDS är en del av scientologrörelsen. Jag vet inte om man kan kalla det infiltration, men de seglar under falsk flagg för att få respektabilitet.


Åsa Hagelstedt är kommunikationsansvarig på IOGT-NTO, en annan ideell organisation som arbetar mot drogmissbruk. Hon känner också till RDS.

- Jag har stött på dem några gånger vid olika mässor och torgmöten och liknande. Det jag har sett av deras ideologi i det material de delar ut verkar väldigt oseriöst, tycker jag.


Åke Wiman säger att namnet RDS är valt med omsorg för att det ska kunna förväxlas med den etablerade och seriösa organisationen RNS, riksförbundet för ett narkotikafritt Sverige.

- På samma sätt har scientologerna startat Kommittén för mänskliga rättigheter, en organisation som arbetar mot den etablerade psykiatrin. Den ska inte förväxlas med FN:s kommission för mänskliga rättigheter.
Gå till toppen