Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stranden intogs av sandiga konstnärer

Stranden på Ribban förvandlades på söndag eftermiddag till en konsthall av sandfigurer. Ett tiotal lag hade anmält sig till sandslottstävlingen och fick två timmar på sig att skapa ett tävlingsbidrag.

RIBERSBORG. Deltagarna skrapade fram skulpturer av djur och människor och formade sandbyar och fantasistäder med sina händer.

När Sydsvenskan kommer till stranden är flera lag klara med sina skapelser. En del dekorerar verken med några sista detaljer.

- Nu blir det snyggt, säger Elis Jarl Skute, efter att planterat en bunt lysande gröna vasstrån i en sandhög.


Gabriella Aguilar har tillsammans med sina systrar byggt ett underhavsslott som ska de ska pryda med vita och svarta stenar. Foto: Emma Larsson

Han har fäst flera liknande vassbuketter runt den asiatiska byn som han har byggt med sin familj.

- Det finns så mycket här på stranden som man kan använda, säger han pekar på de stora vita stenar som bildar en exotisk mur kring miniatyrbyn.


Pappa Jonas sitter på knä och gräver ut sand ur vallgraven som går runt de asiatiska husen. Taken på sandhusen är toppiga och små pinnbroar förbinder olika delar av byn.

- Det här är den stora passionen. Hela familjen brukar hålla på och bygga i timmar, säger han.


Tång, snäckor, gröna alger, grus, fågelfjädrar och tistlar är exempel på hjälpmedel som sandslottsbyggarna har till sin hjälp.

Men alla lag har inte utnyttjat strandens material. Någon har byggt en stor ferraribil och tryckt ner en svart plastratt längst fram. Den påminner om en hallonröd godisferrari, fast i sand.


De åskådare som passerar kommenterar figurernas detaljer.

- Titta tänderna, säger en liten pojke när han får syn på krokodilen som ett lag har byggt.

Den är över en meter lång och har sandtaggar på ryggen.

- Vi har gjort en krokodil för att det är det enda vi kan, säger Ronny Dahl som tagit hjälp av sin fru och sina barn.

Han berättar att de bygger minst en krokodil på varje semester, oavsett om det är i Sverige eller utomlands.


Bredvid har ett lag byggt en kvinna i naturlig storlek som solar i en alg- och tångbikini. Hennes hår och solglasögon är också av tång, men inga lagmedlemmar syns till.


Exakt klockan tre måste lagen lägga ifrån sig sina redskap och sluta bygga. Men tills dess smyckar deltagarna med ytterliga stenar och slipar huskanter och väggar. Det finns alltid något som kan göras bättre.
Gå till toppen