Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Danska basketjättar lär små att dribbla

Hiphop-musiken vibrerar ut över Värner Rydénskolans basketplan och får marken att gunga. Ett femtiotal basketsugna ungdomar dribblar bollarna i takt till musiken som två professionella DJ:s lägger på. Spelarna studsar bollarna över och under sex olika korgar, skjuter genom nätet och dribblar vidare.

ROSENGÅRD. Kan det blir mer basket än så här? Svaret är ja. Just denna sommardag finns två professionella basketspelare på plats i Rosengård, för att coacha och engagera basketintresserade ungdomar.


Emelie Nyman-Östbard, 14 år, var en av de snabbaste spelarna på att ta sig igenom banan och kom tvåa i tävlingen. I början gällde det att dribbla sicksack för att sedan gå på korg och sätta ett långskott. Foto: Ola Torkelsson

En av tränarna är Ndjadi Kongombe som spelar i det danska landslaget.

- Hey guys, watch out! säger han med amerikansk accent till några barn som står mitt på planen.


De står i vägen för en spelare som ska skjuta på tid. Ndjadi Kongombe är en halv kropp längre än alla andra och avslappnad när han ger råd och hjälper ungdomarna i deras träning.

- Många här spelar inte basket och det är en bra chans att leda in dem på sporten, säger han och har upptäckt flera som han tycker har talang.

- They go hard. Några killar och tjejer är duktiga, säger han.


Albina Sylejmani, 8 år, vilar sig i skuggan av projektet Games logga. Hon och ett femtiotal basketintresserade ungdomar fick chansen att träna med riktiga proffs på Värner Rydenskolan igår. Foto: Ola Torkelsson
På andra sidan tar amerikanen Malcolm Leak, som har spelat i Englands högsta liga i klubben London Towers, tid på Fitim Ibraj, 13 år, när han dribblar igenom en bana med olika övningar. Kommunikationen mellan dem på engelska går bra.

- Jag har lärt mig engelska i skolan så det är inga problem, säger Fitim Ibraj.


Det är det danska basketprojektet Game som anordnar dagens läger med de professionella tränarna.

Under sommaren besöker Game tolv olika stadsdelar, elva i Danmark samt Rosengård, som är den enda i Sverige, för att ungdomar ska få upp ögonen för basket och hiphop.


Och förutom gårdagens träningstillfälle har projektet för första gången tagit steget över Öresund för att nå ut till svenska ungdomar och erbjuda dem träning hela sommaren.

- Game går ut på att komma ut till förorter som har det sämre ställt och nå dem som har svårt att komma till en förening, säger Sonjata Conta, som spelar i Malbas och är en av Games två svenska tränare på Rosengård.


De flesta av de äldre spelarna på plan tränar i Malbas, men bland de yngre finns personer som är där för att lära sig grunderna. Och av de deltagande ungdomarna är endast tre tjejer.

- Jag tror inte att det är så många som vet om detta. Andra är bortresta eller bara lata, säger Amie Jow, 15 år.


När lägret är slut, hiphopen och de professionella tränarna borta, kommer Game ändå att fortsätta.

Varje onsdag kan den som har betalat femtio kronor och blivit medlem komma på träningarna för att utveckla sina baskettalanger.

- Jag hoppas att så många som möjligt hittar hit, säger Sonjata Conta.
Gå till toppen