Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Streetrace orsakade olycka - igen

Illegala biltävlingar på allmän väg kommer att skörda fler offer, förutspår polisen.

Ett skolexempel på spontan tävlingskörning, det säger polisen om trafikolyckan i Ödåkra utanför Helsingborg i måndags kväll. En man som var på väg till jobbet kolliderade då med en bil som var inblandad i en kappkörning.


De två tävlande bilarna kördes av två bröder, som nu är misstänkta för vårdslöshet i trafik. Förarna i de kolliderande bilarna fördes till sjukhus, men utan allvarligare skador.

- Det här är ett problem som växer, säger Hans Järvestam, vakthavande på Skånepolisen. Vi får fler och fler samtal från allmänheten om våldsamma körningar på kvällar och nätter där bilförare tävlar mot varandra. Det kommer att ske fler olyckor, det är säkert.

- Problemet är allra störst i Helsingborg, säger Hans Järvestam. Men det förekommer också på mindre orter som Sjöbo, Svedala, Ystad och Trelleborg.


Så kallad streetracing, där trimmade bilar tävlar mot varandra på allmän väg har varit ett vanligt problem under senare år. Två dödsolyckor i Helsingborgstrakten tidigare i år misstänks vara kopplade till illegala tävlingar.


I Malmö har man i år inrättat den avlysta streetracingbanan i Oljehamnen för att hålla tävlandet borta från vägarna. Hittills har det fungerat bra, säger Martin Åkesson på polisens länstrafikavdelning.

- Det har varit lugnt i Malmö i år, ta i trä. Vi får se om det håller.

Lars Johan Lundin på polisens trafikavdelning i Helsingborg håller med om att tävlandet på vägarna har ökat.

- Man kör överallt där det är ledigt. Överallt där inte polisen är. Vi känner igen bilarna, men det är svårt att komma åt. Och många tycker inte att banan i Malmö är häftig nog. Det verkar inte vara lika lockande när det inte är olagligt, säger Lars Johan Lundin.
Gå till toppen