Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Karin lämnar sin salong efter 61 år

78-åriga Karin Olsson Lindros säljer i dagarna sin salong efter 61 år.
Men hon kommer att fortsätta klippa stamkunderna.

VÄRNHEM. Vivan Larsson fyller snart hundra år och kommer till Lindros Damsalong varannan vecka för att locka sitt hår. Där har hon varit stamkund i femtio år. Hennes långa hår ser ut som bomull.

Hon ler när frisör Karin Olsson Lindros kammar ut hennes vita vågor för att rulla in de kulörta papiljotterna.


Efter femtio år som stamkund på Lindros Damsalong kommer Vivan Larsson, 99 år, fortfarande in varannan vecka för att locka och sätta upp sitt hår. Frisör Karin Olsson Lindros hjälper henne upp för trapporna ut på Lundavägen. Foto: Ola Torkelsson

- De äldre gillar papiljotter bättre än att bli fönade med borstar, säger Karin Olsson Lindros.

Efter att ha klippt och tvättat håret på människor i 61 år är hon beredd att överlåta sin damsalong till en ny person. Men det innebär inte att hon lägger ifrån sig saxen.

- Många kunder vill att jag ska fortsätta, säger hon. Jag har inte arbetat på någon annan plats än den här.


Hon bor i en lägenhet ovanför salongen på Lundavägen. Två gånger i veckan ska hon komma ner till lokalen för att ta hand om sina gamla stamkunder. Hon är själv 78 år, har överlevt sin första man, sin hund, många av sina kunder och sju olika hyresvärdar.

När Sydsvenskan besöker Lindros Damsalong, som i helgen ändrar namn till Ros Salong, har saker och ting bytt plats sedan förra veckan.


Just som Karin Olsson Lindros förklarar att hon inte längre hittar bland verktygen och sprayburkarna kommer den nya ägaren, Tajebeh Nassir Baki, in.

De ger varandra en kindpuss och Karin Olsson säger att de från börjar kom överens om att hon skulle få fortsätta att klippa sina gamla kunder.

- Är du varm Vivan, frågar hon och drar undan torkhuven som blåst Vivans Larssons hår torrt.


Efter 61 år lämnar frisör Karin Olsson Lindros sin damsalong. Men hon kommer att fortsätta att klippa sina stamkunder. Bland andra Vivian Larsson, 99 år. Foto: Ola Torkelsson.

Karin Olsson Lindros står rak i ryggen när hon plockar bort papiljotterna. Förutom att hon tar medicin för hjärtflimmer och går på massage för nackont är hon frisk som en nötkärna.

Hon säger att hon håller sig i skick genom att jobba och vet att det är ett privilegium att ha sin egen salong.

- Annars hade jag aldrig fått jobba kvar så länge. Jag känner mig inte gammal inombords och tycker fortfarande att det är roligt, säger hon.


När hon var sexton år började hon jobba på salongen och gick samtidigt på frisörskolan vid Värnhem. Efter några år förälskade hon sig i salongens ägare Torsten, som blev hennes man och pappa till hennes barn.

- Han var tjugo år äldre och en sån charmig människa, ler hon och berättar att han var en damfrisör, vilket var mycket ovanligt på 40-talet.


- Min man hade så mycket damkunder att han ibland klippte ända till klockan två på natten, säger hon.

Efter sex årtionden som frisör minns Karin Olsson Lindros fortfarande den besvärligaste händelsen i sitt yrkesliv. Det var för många år sedan när en kvinna med löss kom in för att klippa sig.


- Då var det fortfarande vanligt med löss. Men jag hade aldrig varit med om det och när jag tog bort håret på kvinnan var det fullt med fasta kroppar. Det var hemskt, säger hon och minns att hon tvingades ta ner alla gardiner och rengöra hela salongen efteråt.


När Karin Olsson Lindros har kammat igenom Vivan Larssons hår ser det fluffigt och tjockt ut. Både hon och Tajebeh Nassir Baki hjälps åt att sätta upp det med små kammar och Vivan Larsson strålar.

- Tack för det Karin, tack, säger hon innan hon får hjälp ut ur salongen. nnn
Gå till toppen