Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Andnor ny socialminister

Den tidigare barn- och familjeminstern Berit Andnor blir ny socialminister, uppger Göran Persson. Ylva Johansson kommer tillbaka till regeringen som ny minister.

STOCKHOLM. Från och med den 1 oktober blir Berit Andnor chef för socialdepartementet. Hon bibehåller sina ansvarsområden, enligt ett pressmeddelande från regeringen. Morgon Johansson fortsätter som folkhälso- och socialtjänstminister.


Berit Andnor är för närvarande barn- och familjeminister sedan 2002. Hon är född 1954 i Göteborg där hon också är uppväxt. Därefter flyttade hon till Östersund för studier och hon är sedan dess bosatt där. I grunden är hon utbildad socionom.

Hon har varit riksdagsledamot sedan 1991. Mellan 1997 och 2000 var hon ordförande i Ams, och från 1998 fram till ministerposten var hon ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott. Berit Andnor valdes 1997 in som ledamot i socialdemokraternas partistyrelse.


På det lokala planet var hon i början av 1980-talet med om att starta kvinnojouren i Östersund. Mellan åren 1985 och 1991 jobbade hon med politik på heltid i Jämtlands läns landsting.

Berit Andnor är särbo och har en vuxen dotter. På sin fritid gillar hon att läsa böcker och att springa.


Ylva Johansson blir från och med den 13 september ny vård- och äldreomsorgsminister. Hon övertar de ansvarsområden som Lars Engqvist i dag har, det vill säga hälso- och sjukvårdspolitiken samt äldrepolitiken.


För närvarande är hon vd för utbildningsföretaget Att Veta AB. I grunden är hon lärare, utbildad i Lund. Hon är född i Huddinge 1964. Mellan 1988 till 1991 var hon riksdagsledamot för dåvarande vpk men lämnade partiet efter konflikter med dess ledning. Hon värvades till s-regeringen av Ingvar Carlsson 1994 som skolminister. Men hon sparkades 1998 efter att ha inlett ett förhållande med dåvarande finansministern Erik Åsbrink. De båda offentliggjorde sin kärlek genom ett fax till pressen.
Gå till toppen