Burlöv

Revykungen Franzén återser hembyn och Arlövs teater

Efter sockersäsongen följde alltid revy i Arlöv. Revykungen Hugo Franzén besöker Arlövs teater 66 år efter debuten.

Foto: Linda Berglund.
Sextiosex år och lite till har det gått sedan hans första nyårsrevy på Arlövs teater, men Hugo Franzén minns precis hur den första revyn gick. Inte så bra.


- Det kom ju mycket folk, men den gick inte så länge. Vi spelade den bara sju gånger, så vi gick back. Det hade inte varit några revyer här innan, men jag var med i ett amatörsällskap som spelade Värmlänningarna och sådant, berättar Hugo Franzén, som tänker fylla nittio år till hösten.


Franzén som är uppvuxen alldeles intill Arlövs teater bor på annan ort sedan 1950-talet, men nu är han på besök hos sin gamle vän Sven Freij som har kolonistuga på Granbacken, några hundra meter från Arlövs teater den också.


Det är en av sommarens få soliga dagar, några grannar håller på med sina rabatter men Hugo Franzén har slagit sig till ro i skuggan, vid ett kaffebord med sju sorters kakor.


Det har gått några år sedan Hugo Franzén besökte sina gamla hemtrakter. Koloniområdet fanns redan på 1930-talet, men annars är det inte så mycket som är sig likt i Arlöv.


- Sockerbruket var ju det största i Sverige, och där jobbade alla från oktober till jul. Sedan hade de inget arbete. Det var hösten som var den riktiga högsäsongen för Arlöv, och det gjorde att de kom på nyårsrevyn för då hade de sparat en slant och hade råd.


Hugo Franzéns föräldrar bodde på Borggatan i centrala Arlöv, men de arbetade inte på sockerbruket.

- Nej, min far var skräddare. Han hjälpte faktiskt till med min första artistkostym.


Den första nyårsrevyn på Arlövs teater 1937 var en förlustaffär, men under sommaren kunde Hugo Franzén dryga ut kassan med uppträdanden på festplatser runt om i Skåne.

- Jag hade att göra varje lördag och söndag, och det gjorde att jag kunde täcka förlusten.


Nästa revy gick bättre också ekonomiskt, och så småningom blev Hugo Franzéns revysällskap ett begrepp. "Franzéns revy - alltid ny" var valspråket, och de bästa säsongerna hann sällskapet spela på hundra olika platser i hela Skåne. Artisterna åkte tåg och varje medlem i sällskapet hade två väskor med rekvisita att släpa på.


På 1940-talet var Hugo Franzéns mest kända visa en vals, Kärlekens vals, som ofta spelades som sista dans på dansställen i Skåne. Men numera är det fler som känner till Fyra tunnland bedor om dan som Peps Persson sjunger på skivan med samma namn.


Mellan revyturnéerna hann Hugo Franzén vara statist i ett antal svenska pilsnerfilmer, bland annat med sin stora idol Edvard Persson.

- En gång stod jag i Veberöd och blåste i trumpet i tre dagar. Grisen Jolanta hette den filmen. En annan gång skulle jag stå i ett tågfönster i Köpenhamn och ta ajö av någon. Jag fick femton kronor för det jobbet.


Före 1958 fanns inte tv i Sverige. Ändå fick Hugo Franzén framträda i tv redan 1955 - i Danmark. I hela Skåne fanns det då kanske tio tusen tv-apparater som kunde få in den enda danska kanal som fanns att tillgå.


- Det var en sändning från Jägersbo i Höör, och jag fick inleda programmet med Jägersbovalsen som jag hade skrivit.


På den tiden var en tv-sändning från Skåne en stor händelse. Hugo Franzén minns att Sydsvenskans dåvarande reporter hade varit på förhandsvisningen och skrivit en lång artikel om programmet, fast inte just om hans sång. Men hans sång var det enda som tv-tittarna fick se, för sedan gick det en säkring i Höör och danskarna fick titta på balett i stället.


I början på 1960-talet bytte Hugo Franzén bana och blev lokalreporter för Kristianstadsbladet i Broby i nordöstra Skåne där han fortfarande bor. Några fler låtar tror han inte att han kommer att skriva.

- Nej, jag har mycket arbete med att klistra in alla mina bilder i olika album, och så läser jag böcker, memoarer och så. Men det är ju rätt stor efterfrågan på de låter jag har skrivit.
Gå till toppen