Nyheter

Svårt välja medel mot myggen

Sommar är lika med mygg. Och mygg är lika med otäcka och kliande bett. Den som vill skydda sig mot myggen har en uppsjö av medel att välja mellan.

Det finns över 30 000 kända myggarter i världen och minst tvåtusen av dessa finns i Sverige. Som tur är sticks inte alla dessa, men tillräckligt många gör det för att de ska förstöra en ljummen sommarkväll.

Så, kan man göra något för att undvika att bli stucken?


Äta vitlök, säger en del, men några bevis för att det hjälper finns inte. Undvika stillastående vatten och sumpmarker, duscha ofta (eftersom myggor dras till svett), sitta på ett ställe där det fläktar och sova under myggnät minskar risken för myggbett.

Alternativet kläder med långa ärmar och instoppade byxor i strumporna är kanske inte så kul. Och ändå är det rådet som alla barnfamiljer får eftersom barn under tre år inte ska använda myggmedel. Välj hellre ljusa kläder framför mörka.


Men för dem som vill använda myggmedel finns mängder av preparat att välja mellan. På Kemikalieinspektionens hemsida hittar man 75 olika godkända medel. Allt från stift, roll-on, spray, lotion, våtservetter, kräm, milk och olja till spiraler, Ijus och elektriska fällor.

Men kan man lita på att alla dessa är effektiva myggskydd? Nej, egentligen inte. För någon jämförande test har aldrig gjorts. I Sverige måste dock alla myggmedel godkännas av Kemikalie-inspektionen, som i sin tur kräver in en dokumentation om preparatet. Det är alltså företaget själv som testar sina produkter.


Däremot kontrollerar Kemikalieinspektionen så att medlen inte innehåller något otillåtet. Vilket inte betyder att myggmedlen är helt ofarliga. Preparat som innehåller den syntetiska substansen DEET (dietyltoluamid), vilket många gör, har visat sig kunna orsaka hjärnskador hos barn. En stor del av DEET tas upp av kroppen genom huden och därför ska man alltid följa instruktionerna på förpackningen. I Sverige får myggmedel inte innehålla DEET-halter högre än 20 procent.


På senare tid har det kommit produkter som innehåller andra, och mildare, substanser. Mosi-guard är en sådan. MyggA Natural är en annan.

MyggA Natural innehåller bland annat PMD (p-mentan-3,8-diol) som utvinns av eukalyptus citriodora. Studier har visat att medlet även minskar risken för fästingbett. Då måste hela huden, som inte är skyddad med kläder, täckas med medlet.

- Den aktiva substansen PMD är nästan lika effektiv som DEET, men baserad på en helt naturlig olja, säger Thomas Jaenson, professor vid Uppsala universitet som länge forskat kring PMD.


Det finns också andra myggmedel som har effekt mot fästingar, vilket anges på förpackningen.

Priserna på myggmedel varierar stort. Den billigaste sorten som Sydsvenskan hittade var en olja för 32, 50 och den dyraste var en spray som kostade 99,50 kronor.


Men om nu myggan trots allt tar sig igenom såväl tyg som myggmedelbarriärer och betten kliar så att man håller på att bli galen. Vad gör man då?

Badda med kallt vatten, alsolsprit eller kylbalsam. Om inte det hjälper kan lite bedövningssalva, xylocain, vara ett alternativ. Eller så får man härda ut.

Sommar är ju ändå lika med myggor.


* * *

Biologiskt medel håller myggen borta från dalälven


Den 14 augusti 1999 slogs det Europarekord i myggtäthet i Österfärnebo. Mängder på 22 000 myggor per natt uppmättes, att jämföra med det tidigare rekordet på 17 000 myggor, som uppmätts i ett otillgängligt skogsområde i Tyskland.


Året därpå drogs ett projekt igång som syftade till att hålla nere myggbeståndet i området kring nedre dalälven. Man använde det biologiska bekämpningsmedlet Bti, som inte dödar något annat än just översvämningsmyggan, den lilla boven i dramat. Besprutningen har ingen långverkande effekt, utan måste göras om i samband med översvämningar och i övrigt gynnsamma myggförhållanden, berättar Bo Larsson som är projektkoordinator.


- I år har vattenståndet varit lågt längs hela området så hittills har vi inte behövt bespruta. Men vi får ändå ligga i beredskap!

johanna gustavson

FAKTA

Myggan suger blod flera gånger
Den vanligaste myggan är familjen stickmyggan, Culex. Det är bara mygghonan som suger blod för att få näring. Den behöver hon så att hon kan lägga ägg. Men det är en myt att myggan bara kan suga blod en gång. Myggan hittar sitt offer med hjälp av den lukt, koldioxid, och infraröda signaler, som människan anger. När man stryker på myggmedel förvillar det myggan. När myggan suger spottar den in saliv i blodet så att det inte koagulerar. I blodet finns ett ämne som gör att vi får en svullnad som kliar. I många länder sprids sjukdomar som till exempel malaria, gula febern och flodblindhet med myggor.
Gå till toppen