Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Små läsares tankar om boken

Läs fem böcker, skriv en recension till varje bok och lämna in till barn- och ungdomsavdelningen på något av Malmös bibliotek. Då får du en aktuell bok som pris.

MALMÖ. Projektet "Sommarboken" vänder sig till grundskoleelever och har hittills fått drygt två hundra lässugna barn och ungdomar att lämna in sina omdömen till Stadsbiblioteket.


Att bläddra igenom de pärmar där recensionerna finns samlade är som att resa tillbaka till tiden på lågstadiet. Plötsligt minns man logiken i att stava ejentligen med j och leskit med e och utan g.


Bland de unga recensenterna finns såväl förstaklassare som tonåringar. Handstilen och bokstäverna varierar från att vara ojämna och spretiga, sneda och bak- och framvända till att se prydliga och proffsiga ut.

En del har skrivit två rader och illustrerat resten, andra har författat hela uppsatser om böckernas handling.


Jenny, 8 år, som har läst boken Tönten av Sari Eliasson och Ann Forslind, skriver: "Det handlar om en pojke som heter Simon. Hans mamma var kär i nån. Hon städer hela tiden för hon har träfat en tönt, nån dag skulle tönten komma."


Barn- och ungdomsbibliotekarie Carola Beijer är ansvarig för projektet på Stadsbiblioteket och läser, tillsammans med sina kollegor, igenom alla recensioner som lämnas in.

- Barnen har så roliga omdömen. De kan skriva oväntade saker och jag blir förvånad över hur mycket tid vissa har lagt ner, säger hon.


I en annan recension berättar 10-åriga Felicia om boken Inga fler monster för mig! av Peggy Parsch: "Boken handlar om Anni Anderson och hennes mamma som inte ens vill ha ett grod yngel i huset men en dag när hon var ute hörde hon något! Vill du veta va det va får du läsa boken. Boken va ingen höjdare precis."


I en särskild pärm på Stadsbiblioteket finns framsidorna på de böcker som går att få som belöning. Den populäraste prisboken under sommaren, som har tagit slut, är Silverhäxan av Ewa Christina Johansson.


Barnen väljer sin bok efter bilderna och färgerna på framsidan, tror Carola Beijer, och Silverhäxan har en fräck framsida. Men ibland vill föräldrarna styra för mycket vilken bok barnen ska ta hem.

- Är inte den här bättre, frågar de sina barn. Men barnen väljer ändå själva och så ska det vara, säger Carola Beijer.


Fram till den 21 augusti kan den som vill lämna in sina recensioner och få en gratis bok.
Gå till toppen