Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Fyra döda i flygolycka i Östersund

En Cessna med sex fallskärmshoppare och en pilot kraschade i skogen strax efter start. Fyra personer dog i olyckan och tre är allvarligt skadade. Olyckan inträffade sent på fredagseftermiddagen utanför Östersund.

ÖSTERSUND. De fyra personer, som på fredagseftermiddagen omkom i flygolyckan vid Optands flygfält utanför Östersund, har nu identifierats.

De avlidna är piloten, 60 år, en 23-årig och en 32-årig man samt en kvinna på 18 år. Samtliga var hemmahörande i Östersund.


För de två svårt brända, en 19-årig man och en 20-årig kvinna som fördes till brännskadeenheten på Akademiska sjukhuset i Uppsala, var tillståndet vid lunchtid på lördagen fortfarande allvarligt, men enligt läkarna stabilt.


Cessnan kraschade strax efter start. Foto: Denny Calvo/Östersunds-Posten

19-åringen har fått 50-procentiga brännskador och 20-åringen 30-procentiga.

Båda vårdas i respirator på sjukhusets brännskadeintensiv och båda opereras under helgen.


Den tredje person, som också brändes svårt vid flygplanshaveriet och som flögs till Universitetssjukhuset i Linköping, opererades vid 13-tiden på lördagen.


Enligt SOS Alarm i Östersund skickades fem ambulanser, en helikopter och fyra bilar från räddningstjänsten i Östersund och Brunflo till olycksplatsen. Dessutom var en beredskapsgrupp från Östersunds sjukhus inkopplad.


Flygolyckan inträffade sent på fredagseftermiddagen vid Optands flygfält utanför Östersund.

Östersunds-Posten berättar i sin nätupplaga att ögonvittnen hört missljud från planet när det lyfte, och att de har sett hur det kraschade i skogen nästan omgående efter start.

- Planet har störtat direkt efter start. Vraket ligger 500-600 meter efter banans slut. Någonting verkar ha hänt väldigt plötsligt och de verkar ha gått ner ganska brant, säger Hans Lindner, biträdande flygräddningsledare på Flygräddningscentralen (ARCC) i Göteborg när olyckan inträffade.


Planet en Cessna 206, ett enmotorigt propellerplan, fattade eld efter kraschen. Ombord på planet fanns en grupp fallskärmshoppare som deltog i ett hoppläger, uppger SVT:s regionala nyhetsprogram Mittnytt.


Hopparna hade kommit till Jämtland för att delta i Myggbugi, ett nio dagars hoppläger som skulle ha avslutats på söndag.

- Nu har krisgruppen från Östersunds sjukhus kommit hit och vi försöker stötta och prata med varandra, sade Mårten Nordlander, utbildnings- och säkerhetsansvarig på Östersunds fallskärmsklubb strax före klockan åtta på fredagskvällen.
Gå till toppen