Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Balkongrökning väcker ilska

Rökning på balkong fortsätter att väcka konflikter mellan grannar. Den här gången gäller det klagomål från boende i bostadsrättsföreningen Fosietorp. Föreningen vill ha en gräns för hur många cigaretter som får rökas.

FOSIE. Det har fått Preben Karlsson, socialt ansvarig i föreningen, att skriva ett brev till miljöförvaltningen. Vilka krav har en bostadsförening rätt att ställa på sina boende, undrar han.

- Vi vill veta om det finns någon gräns för hur många cigaretter man får röka på sin balkong. Problemet finns i hela stan, säger han.


Men så länge det inte finns några lagar gällande balkongrökning finns det ingen som kan fastställa om det är rökaren eller den rökutsatta som har rätt.

På miljöförvaltningen väntar de på att något konfliktfall ska leda till en rättslig prövning.

- Då kommer ett domstolsbeslut som gör att vi vet vilken linje vi ska gå på, säger miljöinspektör Leif Persson.


Sydsvenskan har tidigare skrivit om grannar som har störts av rök från närliggande balkonger. Men miljöförvaltningen har hittills bara kunnat ge råd om hur konflikterna ska lösas.

- Det är upp till varje person att ta hänsyn till sin omgivning, säger Leif Persson.


Bostadsföreningarna kan sätta vilka regler de vill, menar han, och skulle kunna förbjuda sina boende att röka på balkongen.


Det svaret gör Preben Karlsson irriterad. Han tycker att miljöförvaltningen skjuter ifrån sig ansvaret.

- Vi kan inte sätta hur mycket ordningsregler som helst. Någon måtta får det vara.


Han vill att samma regler för rökning ska gälla för alla bostadsföreningar. Därför måste miljöförvaltningen sätta upp riktlinjer för balkongrökningen.

- Hur mycket rök ska vi tåla? Det är klart att vi kan ha våra egna regler om rökförbud men problemet växer eftersom folk alltmer gör sina balkonger till uterum, säger han.


Så länge miljöförvaltningen inte tar upp problemet måste konflikterna lösas hos hyresnämnden.

Preben Karlsson tycker det är fult av förvaltningen att vänta på att något fall ska leda till domstol.

- Bjuder de på 100 000 kronor kan vi gärna göra en rättslig prövning för att alla ska veta vad som gäller, säger han.
Gå till toppen