Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Bakgrund: "De sydowska morden"

Den 7 mars 1932 inträffade det som kom att gå till svensk kriminalhistoria som "de sydowska morden".

Fem människor dödades i ett drama som får dagens tv-thriller att verka som barnsagor och som innehöll den klassiska skandalens alla ingredienser: kända personer i samhällets topp, ond och bråd död, glamouröst leverne samt gastkramande och blodiga detaljer.


Den där marsdagen 1932 går 23-årige juris studerande Fredrik von Sydow upp till sin pappas åttarumslägenhet på Norr Mälarstrand i Stockholm.

Där mördar han kallblodigt sin pappa Hjalmar von Sydow, som är en välkänd riksdagsman och chef för Svenska Arbetsgivareföreningen.
Sydsvenskans förstasida den 8 mars 1932.

Fredrik slår också ihjäl två av faderns tjänstekvinnor.


När Fredriks 15-åriga syster och hennes jämnåriga kusin kommer hem märker de att något är "konstigt", slår larm och slipper på så vis själva konfronteras med de tre blodiga liken.

Efter dådet tar Fredrik tillsammans med sin 23-åriga hustru taxi till Uppsala och beställer bord på restaurang Gillet där han flott bjuder hustrun och vänner på champagne och ostron.


När polisen dyker upp för att gripa Fredrik von Sydow skjuter denne först sin unga hustru och sedan sig själv.

Det blev aldrig klarlagt varför Fredrik begick sina dåd. Hans utsvävande leverne, ständiga brist på pengar samt sprit- och drogbegär, som ogillades av fadern, kan ha spelat en roll.


Det unga paret von Sydow efterlämnade en treårig dotter.

Exakt en vecka efter de Sydowska morden inträffade en annan katastrof som blev nästa förstasidesstoff: Ivar Kreuger sköt sig i Paris.
Gå till toppen