Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Underkänd doktorand vill få ny chans

Den doktorand vid Lunds tekniska högskola, LTH, som för två år sedan underkändes vid sin disputation, ger sig inte. Nu har han för andra gången vänt sig till kammarrätten.

LUND.

Den här gången yrkar han på att få omdisputera.

- Det är väldigt ovanligt att man inte accepterar att man blir underkänd. Han har väldigt svårt att ta till sig detta, säger Klas Malmqvist, prorektor och ansvarig för forskarutbildningarna på LTH.


Turerna kring den 79-årige doktoranden, som bedriver sin forskning på ideell basis hemifrån, har varit många.

I maj 2002 underkändes hans avhandling. Doktoranden hade redan innan disputationen av flera personer fått rådet att ändra vissa saker i avhandlingen innan han lade fram den till disputation.


Men det struntade mannen i. När han underkändes av betygsnämnden vände han sig till domstol, vilket Sydsvenskan tidigare har berättat om. Han menade bland annat att han inte hade fått tillräckligt med tid på sig att försvara sin avhandling.

Doktoranden fick avslag, först i länsrätten och sedan i kammarrätten.


Nu har han begärt resning. Den här gången har han ändrat sina krav. Första gången menade han att avhandlingen skulle godkännas. Nu vill han istället få en ny chans att disputera med samma avhandling.

- Det här känns lite som en repetition, säger Klas Malmqvist.


Enligt Klas Malmqvist borde doktoranden omarbeta avhandlingen.

- Om man skriver om avhandlingen kan man få en ny chans.

Senast den 25 augusti ska Forskningsnämnden för Samhällsbyggnad vid LTH yttra sig till kammarrätten.
Gå till toppen