Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Extrapengar till ensamföräldrar

Underhållsstödet till ensamstående föräldrar höjs med minst en hundralapp till valåret 2006.
Det lovade barn- och familjeminister Berit Andnor (s) när regeringens arbetsgrupp presenterade rapporten "Ekonomiskt utsatta barn" i Rosenbads pressrum på fredagen.

STOCKHOLM. Totalt lever cirka 150 000 barn i familjer med svåra ekonomiska problem. De familjerna kan omöjligt få fram 14 000 kronor för en oförutsägbar utgift. En tredjedel av dem bor i hem som är beroende av socialbidrag.


Mest utsatta är barn till ensamstående mammor och till familjer som relativt nyligen invandrat från länder utanför Europa.


Malmö och Landskrona har störst antal bidragsberoende barnfamiljer i landet.

- I stort sett vart fjärde barn i Malmö bor i en familj som någon gång under året har haft ekonomiskt bistånd, säger Ilija Batljan, departementsråd som har lett arbetet med rapporten.


Barn- och familjeminister Berit Andnor säger att barnens situation i Malmö kräver "särskild uppmärksamhet".


Under 2005 kommer regeringen att föreslå en satsning på en miljard kronor i höjningar av förutom underhållsstödet, flerbarnstillägget i barnbidraget, barntillägget i studiemedelssystemet och bostadsbidraget.

- När det gäller Malmö kommer det höjda bostadsbidraget för familjer med många barn få stor betydelse, säger hon.


Den främsta orsaken till barnfamiljernas ansträngda ekonomi är arbetslösheten, enligt regeringens arbetsgrupp.
Gå till toppen