Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vita tänder

Har du funderat på att bleka tänderna? Då är du inte ensam. Allt fler går till tandläkaren, frisören eller hem till sitt eget badrum för att med olika preparat göra tänderna vitare. Men blekmedlen är inte ofarliga.

MALMÖ. Plastskenorna är så tunna och smidiga att de knappt syns på Liljana Petrovskas tänder. De känns inte heller, försäkrar hon.

Två gånger om dagen ska hon droppa en blekande gel i skenorna och ha dem i munnen en halvtimme. Efter två veckor är behandlingen klar och tänderna ska vara påtagligt ljusare.

- Jag har ett stort smajl där jag visar tänderna en hel del. Det kan jag se på foton. Och eftersom jag jobbar i butik ler jag väldigt mycket, säger Liljana Petrovska.


Liljana Petrovska provar sin skena som hon sedan ska fylla med blekningsmedel över natten. Foto: Angelika Sliwinski
Hon har provat att bleka tänderna förut, med ett preparat som hon köpte i en affär. Då var det bara en skena. Den sattes i överkäken och var mycket klumpigare. Resultatet blev rätt bra, tycker Liljana, men den här gången ville hon få hjälp av en tandläkare.

Hos Tandvårdsgruppen S:t Göran i Malmö betalar hon 2 800 kronor för skenor som gjuts efter hennes tandrader och en omgång gel som ska räcka för första behandlingen. Det tycker hon det är värt.

- Sitt utseende kan man alltid lägga ner mer pengar på. Tänderna är viktiga - de är en stor del av ens charm. Jag har sparat till det här ett tag. Det är viktigare än nya kläder just nu, säger Liljana Petrovska med ett leende.


Tandläkare Per Påhlsson tycker det är bra att hon kom till kliniken - hemblekning är inget tandvårdspersonalen rekommenderar.

- Det vill jag faktiskt varna för. Det är så mycket gel som läcker ut i munnen om skenan inte är ordentligt tillpassad, och ingen vet vad som händer om man sväljer mycket av blekmedlet, säger Per Påhlsson.

Det verksamma ämnet är väteperoxid, det som förr kallades vätesuperoxid. Då blekte man håret med det. I höga koncentrationer är det frätande och ger förändringar i kroppens celler, något som ökar risken för cancer.


- Det finns delade meningar om väteperoxid är lämpligt att använda i munnen över huvud taget, eftersom ingen vet hur kroppen reagerar på lång sikt. Väteperoxiden bleker tänderna genom att bilda fria syreradikaler - något som vi undviker i alla andra sammanhang, säger Catarina Wallman, övertandläkare vid Studentkliniken på Odontologen i Göteborg.


Även hon betonar att det är viktigt att gå till en yrkesperson om man vill få tänderna blekta. Dit räknas inte personalen i frisersalonger, på gym eller på skönhetskliniker. Före blekningen är det nämligen viktigt att få tänderna kontrollerade så att de är friska och hela - och så att missfärgningen är av ett slag som går att bleka bort.


Väteperoxiden fräter inte bort tandvävnaden, men den luckrar upp emaljen en del för att kunna tränga in och lösa upp det missfärgande materialet. Under behandlingen kan patienten få ilningar i tänderna, vilket beror på en inflammation som uppstår när kemikalierna når tandens nerv. Den läker av sig själv om man avbryter behandlingen tillfälligt.


Förutom blekning med enbart gel finns behandlingar som kombinerar gel och belysning av tänderna. De kostar ungefär dubbelt så mycket. Man kan också få ett porslinslager fastklistrat på tänderna, vilket ger mer långvarigt resultat men också är betydligt dyrare.

- Vi utför bara blekning med väteperoxid. Det är en skonsam metod om man använder den under kontrollerade former. Kanske är det till och med bättre med en ordentlig blekning än alla de där tillsatserna som finns i tandkräm, säger Per Påhlsson.


Tandkrämer har så låg halt av blekmedel att de sällan hjälper. Borstar man för hårt kan man dessutom nöta ner emaljen, och då lyser den underliggande gula vävnaden igenom.

På Tandvårdsgruppen, där fyra tandläkare arbetar, utförs mellan en och två blekningar i veckan.

- Intresset har ökat rätt kraftigt. När vi nu lägger så mycket pengar på vårt utseende är det inte svårt att förstå att folk vill fräscha upp tänderna också. Men det kan lätt bli en uppåtgående spiral: ju fler som bleker, desto ljusare förväntar man sig att tänder ska vara, säger Per Påhlsson.


Catarina Wallman ser samma tendens. När vår tandhälsa blir bättre ökas de estetiska kraven.

- Den svenska tandläkarkåren var rätt skeptisk mot estetisk vård tidigare, men nu vill patienterna ha den. Vi får acceptera att människor ägnar sig alltmer åt sitt yttre, även om jag tycker att det är synd att vi inte accepterar oss själva som vi är, säger Catarina Wallman.


För den patient som besväras så mycket av sin tandfärg att självkänslan påverkas kan blekningen vara en fantastisk sak, påpekar hon - om den utförs av vårdpersonal som kan bedöma risken för biverkningar.

Liljana Petrovska är inte orolig. Om något år eller två räknar hon med att köpa mer gel för att bättra på blekningen.

- Jag litar på att det inte finns några farliga ämnen hos tandläkaren.

FAKTA

Det här kan ändra tändernas färg
* Medfödda missbildningar av tanden.
* Vissa mediciner, bland annat mot acne.
* Sjukdomar.
* Slag mot tänderna.
* Rotfyllningar.
* Starkt färgad mat och dryck, som rödvin och kaffe.
* Rökning.
* Åldrandet - tänderna förändras hela livet.

Risker med att bleka själv
* Fyllningar bleks inte och kan se värre ut efteråt.
* Medel som tränger ner i otäta fyllningar kan skada tandnerven.
* Blekmedel som läcker ut kan skada tandköttet.
* Att svälja blekmedlet kan vara farligt.
* Allt går inte att bleka. Upprepade försök kan skada tanden.
* Blir man missnöjd och vill få hjälp täcks kostnaden inte av tandvårdsförsäkringen - oavsett om man blekt själv eller hos tandläkaren.
* Rökare ska inte bleka tänderna. Det hjälper dåligt och kan eventuellt öka risken för cancer
* Gravida och ammande ska inte bleka tänderna. Man vet inte om det påverkar barnet.
Gå till toppen