Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kidnappningen gav fransk islam ett nytt ansikte

Studiereportern ser in i kameran och upprepar varje nyhetssändning samma innehållslösa uppgifter från den franska delegationen i Irak: Vi arbetar på. Vi har inte gett upp. Det krävs försiktighet och diskretion.

MARSEILLE. De franska frilansjournalisterna Christian Chesnot och Georges Malbrunot samt deras chaufför kidnappades den 20 augusti när de färdades på vägen till Najaf i Irak. Båda reportrarna talar flytande arabiska och har arbetat länge i landet, både under Saddam Hussein-regimen och Irakkriget.


När tv-stationen al-Jazira den 28 augusti visade en video på de båda journalisterna, där de rufsiga i håret framförde kidnapparnas krav att regeringen skulle upphäva lagen om religiösa symboler i skolan, ringde inrikesministern Dominique de Villepin genast till ordföranden i det franska muslimska samfundet, Dalil Boukakeur, och bad om hjälp.


På alla franska dagstidningar fanns dagen efter bilder som aldrig skådats förut. Hela det franska muslimska samfundet samlat bredvid den franska regeringen. En grupp herrar och en kvinna i slöja, framför EU-flaggan och franska trikoloren.

"Gisslankrisen markerar startpunkten för ett franskt islam", skrev tidningarna.


En delegation sändes till Irak för att försöka medla med kidnapparna som kallar sig den islamistiska armén i Irak. Till och med organisationerna som är motståndare till slöjförbudet uppmanade alla att gå till skolan, utan att protestera.


För bara ett drygt år sedan fanns ingen samlad röst bland Frankrikes muslimer. Det var den dåvarande inrikesministern, Nicolas Sarkozy, som sträckte ut handen och bad att få besöka de muslimska organisationernas årliga konferens i Bourges, inrymd i en flygplanshangar utanför Paris.


Nicolas Sarkozy, som kandiderar till partiledarposten i president Jacques Chiracs regeringsparti, höll ett bejublat tal framför nästan 30 000 muslimer. Bara en gång buade publiken: när han sa att muslimska kvinnor bör fotograferas utan slöja på id-korten.


I april 2003 bildades CFCM, det franska muslimska rådet.

Nu är Nicolas Sarkozy nöjd.

- I varje kris, finns det något positivt som kommer ut av det, säger han.


Men allt medan tiden går utan några nya livstecken från journalisterna, börjar många oroa sig för konsekvenserna.

Tidningarna L'Express och Le Point beskriver samarbetet i Irak som historiskt. Samtidigt ställer de frågan: om ansträngningarna misslyckas, vem får stå till svars?
Gå till toppen