Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pedofilrykten pressar prost

Nu har anklagelserna för pedofili hunnit ifatt prosten Henryk Jankowski, en gång känd som "Solidaritetsprästen" och Walesas biktfar.

Nyligen meddelade Jankowskis överordnade, biskopen Av Gdansk, Tadeusz Goclowski, att han tänker pensionera Jankowski från hans post som kyrkoherde i Gdansks S:ta Brygidaförsamling och i stället överflytta honom till att verka bland birgittinernunnorna.


Där kommer han inte att kunna träffa de unga pojkar, som han tidigare visat förkärlek för. Pojkarna tjänstgjorde som korgossar hos prosten och åtminstone en av dem, unge Slawomir, använde de pengarna han fick till sprit och knark.


Att det hela skulle gått längre än så förnekar Slawomir. I gengäld tillät han att Jankowski kysste honom på munnen till farväl.


Det hela uppdagades i somras när Slawomirs mor, som städat i prästgården i flera år, berättade om pengagåvorna och köp av dyra kläder. Slawomir gav sig av hemifrån och modern visste i flera veckor inte var han fanns.


Jankowski nekade till beskyllningarna och hävdade att allt var "en judisk-kommunistisk sammansvärjning", ett kärt tema för kyrkoherden som gjort sig känd för sina antisemitiska uttalanden.

Redan 1996 ålades han ett årslångt predikoförbud av polska katolska kyrkans ledning för att i en predikan den 28 juli detta år ha sagt "att be judarna om ursäkt är en förolämpning mot den polska nationen".


Uttalandet gällde sextio-årsminnet av pogromen i Kielce, då över fyrtio judar dödades av invånare i staden. I oktober följande år framhöll han att det inte fanns någon plats för judar i den polska regeringen. Bronislaw Geremek väntades då bli utsedd till utrikesminister.


Men det finns också åtskilliga som stöder prästen. Efter mässan den 15 augusti hade tre parlamentsledamöter från det högerkatolska partiet, Polska familjers förbund, kallat samman en grupp Jankowskianhängare. Dessa slog en kameraman från ett polskt TV-bolag.


Jankowski har dock av en del Gdanskbor kritiserats för sin förkärlek för eleganta möbler och flotta bilar.


Frågan om pedofili bland romersk-katolska präster som kommit i dagen i USA är ännu till stor del dold i Polen. För några år sedan avsade sig dock ärkebiskopen av Poznan sitt ämbete, sedan det kommit fram att han trakasserat de unga prästkandidaterna i seminariet i staden.
Gå till toppen