Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förbjudna skämt roar mest

Efter attackerna den 11 september gick Shazia Mirza raka vägen upp på scen och skämtade om dem.
I dag börjar andra Sverigeturnén, men nu har hennes hijab gjort sitt.

När Shazia Mirza börjar sin Sverigeturné i dag gör hon det utan hijab på huvudet.

Den har spelat ut sin roll, liksom skämtet hon blev världsberömd för månaderna efter attackerna den 11 september 2001: "Mitt namn är Shazia Mirza. Det är åtminstone vad som står på mitt pilotcertifikat."

- För dem som bara sett muslimska kvinnor på CNN, ville jag visa: vi är inte alla förtryckta. Jag ville göra muslimska kvinnor mänskliga.


Nu går hon vidare.

- Jag vill bara vara Shazia Mirza. Jag är muslim och jag behöver inte bevisa någonting.

Kvinnlig muslimsk-pakistansk stå upp-komiker från Storbritannien, står det i tidningsartiklarna om henne. Ingen säger vit, trettiofemårig manlig komiker, konstaterar hon torrt.

Shazia Mirza visste som sjuåring att hon ville stå på scen. Hon spelade Maria Magdalena i en skolpjäs.

- De ropade: exit, Maria Magdalena, exit! Men jag älskade det så mycket att jag bara stod kvar på scenen hela pjäsen.


Hon är 28 år och växte upp i en strikt muslimsk familj i Birmingham. Föräld-rarna kom från Pakistan på 1960-talet. Pappan kör minitaxi, mamman är hemmafru och passionerad Jerry Springer-tv-tittare. De uppmuntrade sin dotter att bli läkare. Och gift.

Shazia Mirza försökte först gå sina föräldrar till mötes. Hon studerade biokemi. Och tyckte det var tråkigt. Hon arbetade som lärare. Och längtade därifrån. Hon gick med på att möta män som hennes mamma hade sett ut åt henne.


Hela tiden skrev hon. En natt smög hon utan att varken familj eller vänner visste det ner till en ståuppklubb i östra London och prövade för första gången skämten på scen.

- Klockan var ett på natten, och alla var fulla. Jag visste först inte om de skrattade för att jag var rolig eller för att de hade druckit. Men när jag märkte att de verkligen gillade det, kunde jag inte sluta.


Det var i september 2000. Erbjudanden och utmärkelser började ramla in. Fortfarande var familjen ovetande om hennes nya karriär. När hon skulle medverka i det politiska satirprogrammet "Have I got news for you" som har tio miljoner tittare i hela Storbritannien, bestämde hon sig för att förvarna pappan.

- Han sa: jag är stolt över dig. Men han förstod aldrig att det var mitt nya yrke.


Familjen figurerar ständigt i Shazia Mirzas shower. Pappans föreställning om att det smittar att vara lesbisk. Mammans hårväxt i ansiktet. Hur familjen sparar pengar på att många har burka - de kan alla använda samma pass.

- De säger ingenting om det. För de vet att det jag säger är sant, säger hon.


När Shazia Mirza för två år sedan vallfärdade till Mekka och vandrade runt stenen Kaba, var det någon som knep henne i baken. Två gånger.

- Jag kom tillbaka och tänkte: Kan jag skriva om detta? Kanske finns det sådant man verkligen inte kan skämta om?

Kanske var det Guds hand, resonerar hon senare om incidenten som beskrivs i hennes nya show. Första gången hon berättade om den var på en kvinnokonferens med många muslimska kvinnor i publiken. Några gick fram efteråt och sa att de hade varit med om samma sak.

- Och jag ställde mig frågan: Hade de erkänt det om jag inte hade berättat det först?


Shazia Mirza står på scen och läser högt ur e-postmeddelanden hon har fått. Ett handlar om just Mekkaepisoden och brevskrivaren är inte nöjd alls. Om en man vill knipa någon i baken, så inte skulle han knipa hennes, står det. Längst ner efter adressatens namn, står ett PS: kan hon tänka sig att dricka kaffe tillsammans med honom någon gång?

- Jag får mycket riktigt äcklig e-post. Många brev är egentligen sorgliga, men jag tycker att de är komiska. De borde inte slösa tid på mig, de borde rikta in sig mot terroristerna.


Det går undan när Shazia Mirza står på scen. Skämten nafsar varandra i svansen, publiken hänger inte alltid med. Det är tvetydigt, dubbelt, eggen riktas mot den egna gruppen, men lika mycket mot publiken.

- Det finns så mycket som man inte får säga, för man är rädd att förolämpa någon grupp. Människor skrattar åt det som de tänker på men inte vågar säga högt.


Muslimer är den mest omtalade gruppen i världen just nu, säger hon. Den mest fruktade gruppen. Den mest missförstådda.

I Shazia Mirzas familj pratar ingen om att hon är en världsberömd komiker. Hon säger att humorn inte har gjort henne lyckligare eller gladare, tvärtom.

Ändå måste hon fortsätta skämta om muslimer.

- Det är enda sättet att få någon att lyssna.

FAKTA

Shazia Mirza om?
? skor i Afghanistan:
"I Afghanistan får kvinnor inte ha högklackat, för ljudet av klackarna är avsett att attrahera män ?. Alla getter har nu burats in."

? att manliga själmordsbombare sägs få 72 oskulder i himlen:
"Vet ni vad kvinnor som smäller sig själva i luften får? En dag ledigt."

? Sverige:"Det enda jag kände till om Sverige var Sven-Göran Eriksson. Så mina förväntningar var mycket låga."

? droger:
"Jag dricker inte. Det är emot min religion. Men jag har tagit ecstasy. Det står ingenting om ecstasy i Koranen."

? äktenskap:
"Jag ser fram emot att gifta mig. Jag kan inte bärga mig tills jag får möta min make."

? slöjan:
"Män sägs attraheras av hår. Men jag har provat det, jag har håriga ben. Det funkar inte."

? tysk humor:
"Det är inte sant att tyskarna inte har någon humor. Den håller fortfarande på att utvecklas. Om jag skapar ett smart skämt uppskattas det inte. Men om jag trillar på scen, då skrattar alla."

? en amerikansk kvinna som skrek efter henne på gatan i New York:
"'You, paki! Åk hem till Indien!'. Jag visste att amerikaner var dåliga på geografi. Men det tar ändå priset."
Gå till toppen