Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Montergrannar bråkar om slöjförbud

- De hatar muslimer, säger en sorgsen skäggig muslim och nickar mot grannmontern.
- De förtrycker kvinnor, kontrar den exiliranska socialistiska kvinnan i grannmontern och nickar mot den skäggige.

Ibland bränner det till på Bokmässan. Men sällan på de förväntade platserna. Samtalet mellan Fredrik Reinfeldt och Bob Hansson första dagen var hur slätkammat som helst.


Däremot har det slagit gnistor vid montrarna A:02:76 och A02:80, som ligger vägg i vägg med varandra. Ena montern tillhör Sveriges unga muslimer. Den andra det iranska kvinnliga socialistiska nätverket Pusheh som vill förbjuda slöjor på flickor under sexton år.

- När de blir vuxna kan de välja själva. Men ideologier eller religioner ska inte tvingas på barn, säger Sussan Saberi som har en svart T-tröja med Karl Marx på sig.


Ska man förbjuda barn under sexton att ha politiska t-shirts också?

- Ja det tycker jag faktiskt. Barn ska bara vara barn, säger Sussan Saberis monterkamrat Shahla Noori.


I Sveriges unga muslimers monter står Mostafa Malaekah. Han är en sammanbiten gråsprängd man i 45-årsåldern. Sveriges unga muslimer har yngre representanter men de är inte där just då, förklarar han.


Mostafa Malaekah är väldigt intresserad av kvinnofrågor. På mässan delar han ut ett litet häfte som han har skrivit: "Kvinnan i islam". Där kan man bland annat läsa att "mannen är ansvarig för försörjning, beskydd och generellt ledarskap av familjen" och att det enligt Koranen är okej för mannen i ett äktenskap att "ge sin fru ett lätt slag som inte får träffa ansiktet" om hon beter sig "upproriskt".


Att prata med de iranska kvinnorna bredvid är ingen idé, tycker Mostafa Malaekah.

- De drivs bara av hat. De vill inte förstå vad islam menar och vad som är rätt enligt islam. Och fråga vem som helst, vilken liten flicka som helst varför hon bär slöja. Hon kommer att svara att det är för att hon själv vill, säger Mostafa Malaekah.


På detta svarar Pushehkvinnorna att barnen naturligtvis är lojala mot sina föräldrar och den religion de uppfostrats att tillhöra.

- Svenska regeringen är för flat. Den ger bidrag till religiösa skolor trots att de innebär indoktrinering. Och slöjan förstärker den psykiska segregationen, säger Shahla Noori.


Två meter bort skakar Mostafa Malaekah på huvudet. Han går fram och rättar till den papperskorg med återvinningsfack som står mellan montrarna, som en extra mur mellan dem. Han tänker inte gå på Pushehs seminarium som börjar om en timme: "Gud och snoppen - om omskärelse".
Gå till toppen