Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skånepolitiker vill ge väljare chans att tycka

Skånska politiker föreslår att riksdagens hemsida ska få funktion där
allmänheten ska kunna kommentera
beslut.

STOCKHOLM.

Väljarna måste få bättre möjligheter att kommentera riksdagsledamöternas beslut och förslag.

Vi bör också kunna kräva att dömda och avstängda riksdagsledamöter mister sin fallskärm.


Två skånska riksdagsledamöter har lämnat in motioner som rör vår relation till de folkvalda i Stockholm.


Tobias Billström (m) från Malmö föreslår att riksdagens hemsida på internet förses med en så kallad blogg-funktion, som gör det möjligt för allmänheten att skriva in och direkt kommentera motioner, debattinlägg och beslut.

- Det är egentligen en självklarhet att riksdagens hemsida utrustas med en funktion som öppnar för en diskussion med medborgarna, säger han.


Förebilden är brittiska hemsidan http://theyworkforyou.com, som drivs av frivilliga. Där kan väljarna följa den person de valt till parlamentet, och kommentera debatter och beslut.

För att undvika skräppost måste alla som loggar in sig uppge sin e-postadress och sitt fullständiga namn.

- Alla som deltar i det offentliga samtalet måste göra det med öppet flagg, säger Tobias Billström.


Hillevi Larsson (s) från Malmö föreslår i en motion att riksdagsledamöter som har förlorat sin plats i riksdagen på grund av brott ska förlora inkomstgarantin som riksdagsledamöter har rätt till om de tjänstgjort i mer än tre år.

- När det handlar om personer som i det här fallet är grova brottslingar, tycker jag det är en självklarhet att strypa pengaflödet, säger hon.


Två svenska riksdagsledamöter har avsatts av domstol efter att ha begått brott, enligt TT:

Den moderata riksdagsledamoten Stig Bertilsson dömdes 1996 för grovt bedrägeri efter att ha lurat Presstödsnämnden på nära en halv miljon kronor. Trots att han avsattes från riksdagen får han cirka 10 200 kronor varje månad i inkomstgaranti.


Den andra avstängda riksdagsledamoten är moderaten Jerry Martinger som 2001 dömdes för bland annat sexuellt ofredande, misshandel och övergrepp i rättssak. Han får visstidspension på 65 procent av ledamotsarvodet fram till pensionsåldern.


- Det sticker i ögonen att lagstiftare som avsatts på grund av att de brutit mot lagen fortsätter att ersättas ekonomiskt, säger Hillevi Larsson.

Tisdag är sista dagen för riksdagsledamöterna att lämna in förslag, motioner, till riksdagen.
Gå till toppen