Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Helge Fossmo gav tårfyllt vittnesmål

För första gången fick Knutbypastorn fritt ge sin version av händelserna.

STOCKHOLM. Pastorn Helge Fossmo var Kristi bruds kärleksslav. Han lydde henne i allt - till och med i valet av ny fru, berättar Helge Fossmo när han för första gången fritt får ge sin version av tiden fram till hans första hustrus död i pastorsvillans badkar i Knutby.


Vid tingsrättsförhandlingen i maj var bland andra Christian Diesen, professor i processrätt, upprörd över att Helge Fossmo aldrig fritt fick berätta sin version innan förhören började. Ett brott mot rättegångsbalken, menade Christian Diesen.

När Helge Fossmo får chansen att själv berätta i hovrätten gör han flera gråtpauser. Hans advokat Ola Nordström räcker honom en näsduk och han talar vidare med blicken mot rätten.


Om hur han som sjuttonåring mötte sin första fru i Kristinehamn. Om hur han 1993 för första gången träffade kvinnan som kallas Kristi brud, som senare uppmanade honom att flytta till Knutby och bli pastor. Om hur han i mars 1999 deltog vid bröllopet mellan henne och Kristus.


Kristi brud och Helge Fossmo arbetade tätt tillsammans. Hon var profeten, han läraren.

- Vår relation intensifierades. Jag blev hennes kärleksslav. Så småningom fick jag betjäna henne sexuellt, tillfredsställa henne med händerna, berättar han.


Kristi Brud står även bakom de mardrömmar Helge Fossmo hade, som förebådade hans första frus död, säger han. Hustrun hade klagat för mycket över att han aldrig var hemma. Kristi brud sa att hon skulle tas hem, det vill säga dö.

Helge Fossmo berättar snörvlande om den 18 december 1999 när han finner sin fru livlös i badkaret. Kristi brud tyckte inte att han behövde sörja.

- Jag grät mest när jag var ensam eller med mina barn. Det som är så tragiskt är...


Helge Fossmo torkar sig i ögonen och fortsätter:

- ...att jag själv trodde att det var rätt.

Redan några dagar efter första fruns död förklarade Kristi brud att hennes lillasyster skulle bli hans nya hustru.


När obduktionsprotokollet som visade att hans första fru hade höga halter av det smärtstillande dextropropoxifen i blodet, suddade Helge Fossmo ut den uppgiften, innan protokollet skickades till hustruns föräldrar. Också det Kristi bruds idé.

- Det kändes lumpet, men jag struntade i det. Det viktigaste var att skydda (Kristi brud, reds anm) och Knutbys anseende, säger han.


Hela tiden sitter barnflickan med händerna för ögonen och lyssnar. Hon har tidigare på dagen förhörts av Helge Fossmos advokat Ola Nordström i flera timmar om vad som egentligen är hennes ansvar i mordet på pastorns andra fru och mordförsöket på grannen den 10 januari.


Han undrar hur hon så snabbt accepterade Helge Fossmos verklighetsuppfattning. Varför hon inte ifrågasatte den. Hade hon ingen ryggrad? Ingen spärr?

- Jag vill inte skylla allting på Helge. Jag har styrt i vissa lägen. Men jag förstår nu att jag inte hade gjort alla dessa saker om det inte varit för honom. De är emot mina värderingar, säger hon.

Idag fortsätter Helge Fossmo sin berättelse som leder fram till hammaröverfallet i december 2003 och mordet på hans andra fru samt mordförsöket på grannen den 10 januari 2004.
Gå till toppen