Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Blandade röster om Flygts roman

Torbjörn Flygts "Verkan" får godkänt av kritikerna, även om djup ibland anses saknas.

Torbjörn Flygts nya roman "Verkan" fick både ris och ros av tidningarnas litteraturkritiker.

Den undgick förstås inte jämförelser med föregångaren, succéboken "Underdog".

"Verkan är ingen perfekt roman, men den visar en författare som utvecklas och tar risker. Som möjligen snubblar här och var, men som snubblar framåt", skrev Sydsvenskans Daniel Sandström i sin recension i måndagens tidning.


Magnus Persson i Svenska Dagbladet ger boken fullt godkänt som deckare betraktad och kallar romanen för "en konventionell kriminalhistoria med driv och hyfsad hantverkskänsla". Men den lever inte upp till föregångaren, menar han: "Visst hade man väntat sig mer. Men av det språkliga fyrverkeri som genomsyrade föregångaren finner man blott bleka skuggor här."


Göteborgspostens Ulf Eriksson menar att den nya boken knyter an till föregångarens kritiska engagemang i det svenska folkhemmets historiska ödesdecennier, men med en betydligt ödsligare ton.


Om berättarstilen skriver han: "Det är alltså fråga om en romanform som har journalistiken till absolut förutsättning." och vidare: "När det gäller en så pass gedigen berättare vore det också orättvist att hålla detta mot honom."


Malin Ullgren i Expressen menar att "Verkan" har närvaron och den tydliga författarrösten, men efterlyser ett tankeraffinemang: "I en roman vill jag se ett tankeraffinemang som försvarar skönlitteraturens ställning som något finare än annan text."


I Skånska Dagbladet tycker Jan A Johansson att Torbjörn Flygt skriver med kraft och fart. "Styrkan i Flygts berättelse är det effektiva berättandet, kraften i intrigen och fokuseringen på det väsentliga. Kraften ligger också i själva ämnet, obehagligt, obekvämt och kontroversiellt."


Cecilia Amnell i Aftonbladet känner igen stilen från Flygts tidigare böcker. "Det är snyggt gjort, man ömsom ryser, ömsom skrattar åt typer man känner igen, men skildringen kan ibland sakna djup."

I Dagens Nyheter konstaterar recensenten Mikael Löfgren att "Verkan" inte är en kriminalroman även om den hämtar energi från den genren. "Uppläggningen är handfast och vissa repliker så fyrkantiga att de gör ont på trumhinnan. Till en del kan de nog skyllas på realismen."
Gå till toppen