Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmöadvokat kan företräda Mijailovic

Malmöadvokaten Mikael Nilsson har tackat ja till att bli Mijailo Mijailovics advokat i Lindh-målet i Högsta domstolen, HD.
På onsdagen avgör fem justitieråd på HD om Miljailo Mijailovics ska få byta bort advokat Peter Althin bara några veckor innan förhandlingen ska börja i säkerhetssalen.

STOCKHOLM. På onsdagen avgör Högsta domstolen om Mijailo Mijailovic ska få byta bort Peter Althin mot Malmöadvokaten Mikael Nilsson bara veckor innan förhandling.

Kanske måste rättegången skjutas upp.


- Jag har ingen aning om hur stort materialet är som jag måste läsa in om Högsta domtolen godkänner advokatbytet. Men det är förmodligen stort, och det får ta den tid det tar, säger Mikael Nilsson till Sydsvenskan.


I fredags ringde Mijailo Mijailovic till Ulrika Ihrfelt, som handlägger målet i HD.

- Han sa att han inte var nöjd med sin advokat och att de tycker helt olika, säger hon.


Mijailo Mijailovic bad att få Göteborgsadvokaten Fredrik Ungerfält som biträde, men han tackade nej. Då bad han att få brottmålsadvokat Mikael Nilsson, som arbetar på byrån Tre Advokater vid Stortorget i Malmö.


Mikael Nilsson har tidigare biträtt Hells Angels-ledaren Thomas Möller och 23-åringen som misstänks för styckmordet på Marua Ajouz.

Mikael Nilsson tvekade inte att försvara Anna Lindhs mördare.


- Jag tackar i princip ja till alla som frågar. Jag får varje vecka ta över fall från andra advokater, säger Mikael Nilsson.

Han blev advokat för fyra år sedan, men har tidigare suttit som åklagare i åtta år och haft hand om flera uppmärksammade mordrättegångar.


- Jag tror det är en fördel att man varit på båda sidor, säger Mikael Nilsson och förklarar sidbytet med att han "ville prova på något nytt". Han berättar att han just fått två klienter frikända i två stora knarkmål.

Mikael Nilsson har ingen aning om varför Mijailovic valt just honom.


- Jag har haft ett kort samtal med honom, men kan inte uttala mig om fallet och hans möjligheter att bli friad eftersom jag inte läst in mig ännu.


I går fick HD ett brev från advokat Peter Althin, där han påpekar att han och Mijailo Mijailovic tycker helt olika.

Althin skriver att han inte känner igen Mijailo Mijailovics beskrivning. Men han är av den bestämda uppfattningen att personer ska biträdas av den de öns-kar, och har därför ingenting emot att avsäga sig uppdraget.


Mikael Nilsson har inga svar på hur han ska undvika de samarbetssvårigheter med Mijailo Mijailovic som hans företrädare haft.

- Men jag brukar inte ha några problem att komma överens med mina klienter.

Kostnaderna avgör

I dag sammanträder fem justitieråd på HD om advokatbytet.


- De gör en sammanvägning av skälen, hur långt rättegången gått, vilken typ av brott det rör sig om och kostnaderna. Det krävs ju mer advokatarbete om en ny advokat ska läsa in sig på fallet, säger Ulrika Ihrfelt.


Både tingsrätten och hovrätten har slagit fast att det var Mi-jailo Mijailovic som dödade Anna Lindh. Tingsrätten dömde honom till livstids fängelse, i hovrätten dömdes han till rättspsykiatrisk vård. Själv vill han frias.


HD tar upp hela målet; skuld, påföljd och skadestånd ska bedömas på nytt. Rättegången i säkerhetssalen är planerad till den 10, 11 och 12 november.
Gå till toppen