Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Han är en väldigt farlig människa"

Kvinnan som blivit lika omtalad som pastor Helge Fossmo och den så kallade barnflickan satt framåtlutad i hovrättssalen när hon vänd mot Helge Fossmos advokat Ola Nordström sa:
- Jag tror att han är en väldigt farlig människa.

Åsa Waldau, en av pastorerna i Knutbyförsamlingen, i medierna och internt i församlingen kallad "Kristi brud", vittnade på onsdagen i hovrätten om mord och mordförsök i Knutby. Hon sa till sitt målsägarbiträde Olof Swedjemark att hon på grund av mordet på hennes lillasyster kommer att behöva hjälp lång tid framöver.

- Inte minst på grund av de grova anklagelserna från Helge. Det är grovt förtal.


Helge Fossmo, som är åtalad för mord på sin första fru 1999 och anstiftan till mord på sin andra fru samt för mordförsök på grannen i januari, har lagt mycket av den moraliska skulden på Åsa Waldau när han själv och i förhör gett sin version av vad som hänt.


Det var hon som övertygade honom att sudda ut uppgifterna i obduktionsprotokollet att första frun var förgiftad, hon som tvingade honom att inte sörja fruns död i badkaret, hon som arrangerade äktenskapet med hans andra fru. Han har sagt att han och Åsa Waldau haft ett förhållande, något som hon bestämt förnekar.

- Absolut inte.


Helge Fossmos advokat Ola Nordström pressade Åsa Waldau på vad som egentligen föranledde att tio församlingsmedlemmar samtidigt valde att vittna för polisen om Helge Fossmo, strax efter att Helge Fossmos älskarinna berättat för församlingen om deras kärleksaffär.

- Det är väl väldigt logiskt att om man har haft ett djupt förtroende för någon och får veta en sån sak, då omvärderar man hela sin erfarenhet.


Ola Nordström undrade också över hennes syn på barnflickan, som han anser behandlats allt för mycket som ett offer. Vad betydde det att Åsa Waldau sträckte ut handen och höll barnflickans i sin i tingsrätten?

- Det symboliserade: jag gråter med dig. Jag förstår nu att vi båda är lurade.

- Lurade av Helge? frågade Ola Nordström.

- Ja.


Hon blev pressad på församlingens tal om att "tas hem", det vill säga dö, och på sin syn på Helge Fossmo, som enligt advokat Ola Nordström har blivit demoniserad.

- Om han är styrd av djävulen till sina onda handlingar, eller om han gjort det av egen vilja, det vet inte jag, sa hon.


Mannen som var på besök i pastorsvillan den 18 december 1999 när Helge Fossmos första fru hittades död i badkaret, förhördes också. Han är ett viktigt vittne för åklagarna om pastorn ska kunna fällas för mord på sin första fru.


Mannens berättelse har ändrats många gånger från polisförhör till tingsrätt till hovrätt. Det var i hovrättsförhöret fortfarande oklart var han befann sig när badrumsdörren öppnades, om han gått ner för att hämta en skruvmejsel, om pastorn verkligen visat honom en tom medicinburk.


Pastor Helge Fossmo log och advokat Ola Nordström var högröd i ansiktet när han med hög röst sa:

- Ansträng dig nu! Du är ett vittne och kan inte sitta här och svamla.
Gå till toppen