Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Sötsakerna tar över under fastan

Fastetider är försäljningstider. När den muslimska fastemånaden ramadan inleddes igår började också den stora kundanstormningen på konditori Al-Basha på Ystadsgatan. Efterfrågan på söta bakverk att äta när solen gått ner är enorm.

MÖLLEVÅNGEN.

- Vi omsätter lika mycket den här månaden som under resten av hela året, berättar konditorn Fadi Hadrous.


Fadi och Wale Hadrous har bråda dagar i sitt konditori på Ystadsgatan nu när fastemånaden ramadan har inletts. Foto: Hussein El-Alawi


Som ett av få konditorier i regionen som säljer de typiska och mycket söta varianterna av baklava har Al-Basha en stor kundkrets. Och trycket är som allra störst under ramadan.

- Jag köper ganska många småkakor så att de räcker en tid, säger kunden Harat Wali, bördig från Afghanistan men Oxiebo sedan flera år tillbaka.


Normalt sett samlas familjerna hemma hos någon på kvällen, efter bönen, för att umgås, äta sötsaker, dricka te och spela något sällskapsspel.

- I Afghanistan fastar alla under ramadan, men i Sverige är det ibland svårt att kombinera med arbetet och det övriga livet här. Hemma hos oss är det bara jag och min fru som äter tillsammans på kvällen, säger Harat Wali.


Det låter som en paradox att äta sötsaker under en fastemånad.

Harat Wali förklarar:

- Efter att ha gått en hel dag utan att äta måste man ha lite lätt mat och något sött, annars får man huvudvärk. Men det gäller att äta med måtta, annars är ju hela idén med fastan förstörd.


Efter att ha gått en hel dag utan mat kan kroppen behöva något sött. Foto: Hussein El-Alawi


För konditorn Fadi Hadrous är det bråda dagar. Affären har öppet varje dag fram till klockan tio på kvällen och på hans bageri i närheten arbetas det för högtryck under de tidiga morgontimmarna.

- Många som kommer köper stora kvantiteter till stora familjer. Men vi har inte bara kunder från Mellanöstern. Hit kommer alla nationaliteter, även många infödda svenskar, berättar han.


Fadi Hadrous säljer inte bara arabiska bakverk utan även svenskt kaffebröd, wienerbröd och tårtor. Men nu under ramadan är det de friterade och sirapsdoppade småkakorna som går bäst.

- Under resten av året lever vi bland annat på att leverera tårtor till bröllop både i Skåne och Danmark. Men den verksamheten ligger helt nere under ramadan, förklarar han.
Gå till toppen