Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Amerikanska valrörelsen över

Nu ligger avgörandet hos väljarna, valmaskinerna och möjligen de horder av jurister som i god tid har engagerats.

LANCASTER. På tisdagsmorgonen svensk tid var den långa amerikanska valrörelsen över.

Först ut att rösta en minut efter midnatt var som vanligt det lilla samhället Dixville Notch i New Hampshire nära gränsen till Kanada; På andra håll på östkusten började man öppna vallokalerna ungefär när det var dags för lunch i Sverige.

I Dixville Notch vann president George W Bush en symbolisk, men väntad, seger. Han fick 19 röster och den demokratiske utmanaren John Kerry fick bara sju. Ralph Nader fick ingen röst alls. Ingen republikansk presidentkandidat har förlorat sedan 1968 i Dixville Notch.


På riksplanet är ställningen mellan Bush och Kerry betydligt jämnare. Det ser fortfarande ut att gå mot målfoto-finish.

I de tio nyckelstater som anses ha avgörande betydelse för valutgången har Kerry enligt de senaste mätningarna ett litet övertag i de flesta. I Florida har presidenten och utmanaren lika starkt stöd, 48 procent.

"Bushstaterna" är enligt Zogby-institutet och Reuters Colorado, Nevada och Ohio. "Kerrystaterna" är Iowa, Michigan, Minnesota, New Mexico, Pennsylvania och Wisconsin.


I Ohio steg valtemperaturen till kokpunkten när en federal domstol tidigt tisdag morgon bestämde att tusentals republikanska "valobservatörer" har rätt att vistas i vallokalerna. Demokraterna anklagar dem för att vara ute efter att skrämma minoriteter att inte rösta och aviserade överklagande till Högsta domstolen omgående.


In i det sista pågick kampanjarbete över hela USA fram till midnatt lokal tid. Från Pennsylvania rapporterade TT:s utsända om hektiska ansträngningar att värva röster under måndagskvällen.

I Lancaster i Pennsylvania köade folk längs flera kvarter för att få en skymt av Teresa Heinz Kerry, när hon kom till en liten fackföreningslokal i slutfasen av sin kampanj, rapporterar TT:s utsända.

Teresa Heinz Kerry har bara fått spela en undanskymd roll i John Kerrys kampanj. Orsaken är att hon uppfattas som udda och alltför frispråkig. Enligt opinionsinstituten föredrar 70 procent av väljarna den mildare Laura Bush.
Gå till toppen