Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö kan få två kollektivhus

Malmö ser ut att få två kollektivhus om några år. Bakom båda står föreningen BoAktiv med ett hundratal malmöbor som har drivit frågan i flera år.

MALMÖ. - Jag tror folk vill bo aktivt, man vill inte sitta ensam i sin lägenhet bara för att barnen flyttar hemifrån eller man blir änka. Ensamhet är en folksjukdom, säger Marianne Andersson.


Hon är en av eldsjälarna som har kämpat för kollektivhus i snart åtta år.

- Jag har jagat varenda byggherre. Många har varit positiva till att bygga åt oss, men det har varit brist på mark. Inte förrän nu ser det ut att bli verklighet inne i Malmö, säger Marianne Andersson.


BoAktiv har med tiden delats i två olika grupper: "Landgången" med 47 lägenheter som ska byggas i Annestad i Bunkeflostrand, och "Glädjehuset" som nu ser ut att få ett hus på Solbacken i Malmö.

- Än så länge är inte allt klart på Solbacken, men vi hoppas och tror mycket på detta, säger Marianne Andersson.


Malmö Stad håller på att köpa en tomt på Solbacken av Sydkraft. Tomten ligger vid Vilebovägen och hyser i dag en gammal relästation, men är alltså tänkt bli bostadsområde med både flervåningshus och villor. Ett av hyreshusen där skulle kunna bli BoAktivs kollektivhus.


- Tanken är att BoAktiv ska få plats där, men det är ännu på planeringsstadiet, säger Jan-Erik Schütt som är tillförordnad avdelningschef på fastighetskontoret.

Det lutar åt att det blir MKB som kommer att bebygga tomten.


Egentligen vill BoAktiv inte kalla sitt framtida boende för kollektivhus. Man ser det som ett mellanting mellan kollektiv och vanligt boende.

- Vi vill kalla det "boende för andra halvan av livet". Det handlar inte heller om något äldreboende, tvärtom ska det vara ett aktiv boende, säger Marianne Andersson som är ordförande i föreningen.


Tanken är att hälften av de som bor i huset ska vara i arbetsför ålder. Den som fyllt 40 år och inte har några hemmavarande barn är välkommen att ställa sig i kö.

- För den skull är inte barn ovälkomna; i vårt hus ska det rymmas mycket glädje och då är barnbarn självklart välkomna på besök!


Huset är tänkt fungera så att alla hyr varsin fullt utrustad lägenhet. Dessutom har man en del gemensamma ytor; kök, matsal, trädgård, övernattningslägenhet och kanske också en relaxavdelning, bibliotek och takterrass - såvida det inte blir för dyrt.


- Man måste vara beredd att vara aktiv. Man ska delta i matlaget var femte-sjätte vecka och städa gemensamma ytor, i övrigt är det ett helt vanligt boende. Det kan också bli tal om att vi anordnar gemensamma aktiviteter som resor och kulturarrangemang.


I och med att idéerna börjar närma sig verkligheten kommer föreningen att dra igång olika cirklar.

- Det är viktigt att arbeta ihop sig inför inflyttningen. I cirklarna kan vi diskutera aktuella ämnen som trädgård och matlagning, säger Marianne Andersson.


Hon räknar med att kollektivhuset på Solbacken kan bli verklighet om några år. För BoAktiv Landgången i Bunkeflostrand kan det bli inflyttning redan i oktober nästa år.
Gå till toppen