Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Expert tror Mijailovic får livstids fängelse

Mijailo Mijailovic tiger när Högsta domstolen tar upp mordet på utrikesminister Anna Lindh på nytt. Mycket talar för att han döms till livstids fängelse, anser advokat Louise Bjurwill, som följer rättegången i säkerhetssalen i Stockholm.

STOCKHOLM. Eftersom två instanser har konstaterat att Mijailo Mijailovic "med vett och vilja" dödade Anna Lindh och den behandlande läkaren har bedömt att han inte är psykiskt störd i lagens mening, döms han sannolikt till livstids fängelse av Högsta domstolen.

Det säger advokat Louise Bjurwill som följer rättegången i säkerhetssalen.


Att Mijailo Mijailovic inte heller i Högsta domstolen valde att berätta är till hans nackdel, anser hon.

- Det ökar ju inte hans trovärdighet, precis.


Den första rättegångsdagen i Högsta domstolen, HD, om mordet på utrikesminister Anna Lindh blev kort. Redan vid lunch avbröts förhandlingen. På torsdag hörs experterna bakom stängda dörrar.


Överåklagaren Nils Rekke lämnade över ordet till chefsåklagare Krister Petersson som redogjorde för händelserna den 10 september förra året.

När det gäller vilket straff Mijailovic bör få, var Nils Rekkes ståndpunkt klar:

- Fängelse på livstid.


Malmöadvokaten Mikael Nilsson, som är Mijialo Mijailovics nya ombud, berättade varför hans klient bör dömas till dråp och inte mord.

- Mijailovic avvisar varje uppsåt att döda. Han ser Anna Lindh för första gången från rulltrappans bas på 27 meters avstånd. Han mådde oerhört dåligt, har aldrig fått någon adekvat vård, kände sig förföljd och hörde röster.


Att han angrep just Anna Lindh var en slump.

- Det hade kunnat blivit vem som helst.


HD:s ordförande Johan Munck konstaterade kort att Mijailo Mijailovic har avböjt att svara på frågor.

Torsdagens förhör med experterna, fem läkare och en psykolog, hålls bakom stängda dörrar, av hänsyn till Mijailo Mijailovics personliga integritet.


Därefter ska Högsta domstolen ta ställning till Mijailovics psykiska tillstånd.

Rent teoretiskt kan HD döma honom till villkorlig dom eller skyddstillsyn, om rätten anser att han var allvarligt psykiskt sjuk när han knivhögg Anna Lindh, men inte tillräckligt psykiskt störd nu. Så har HD dömt tidigare.


Men advokat Louise Bjurwill, som var Mijailovics pappas målsägarbiträde 1997 och då mötte Mijailo Mijailovic, tror inte att det är möjligt.

- Det skulle bli ett ramaskri! En sån rättsskandal.


I stället tror hon att HD går på tingsrättens och hovrättens bedömning att Mijailovic var så likgiltigt inställd till konsekvenserna av attacken, att brottet bör kallas för mord. Att den behandlande överläkaren vid rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall, Göran Fransson, konstaterar att Mijailovic inte är psykiskt störd i lagens mening, väger tungt, anser Louise Bjurwill.


Tyngre än Socialstyrelsens rättsliga råd som konstaterade att Mijailovic lider av ett allvarligt psykostillstånd med vanföreställningar och hallucinationer.

- Göran Fransson har observerat honom i över sex veckor, till skillnad från rättsliga rådet som bara träffade honom mycket kort, under ett par dagar. Dessutom var rådet inte överens.
Gå till toppen