Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mijailovic sjunker ihop mer och mer

Det är knäpptyst i den gamla säkerhetssalens mörka lokaler när mannen som har dödat Sveriges utrikesminister ges möjlighet att berätta vad som hände på NK den 10 september 2003. Klädd i en svart träningsoverall, blek och med skägg, sitter Mijailo Mijailovic och stirrar ner i bänken framför sig.

STOCKHOLM. Hans advokat, Mikael Nilsson, böjer sig mot mikrofonen:

- Min klient mår psykiskt dåligt. Han orkar inte svara på några frågor.


Målet om mordet på Anna Lindh har nått högsta instans. Allmänheten och journalisterna vet allt om utrikesministerns och hennes väninnas shoppingpromenad på väg till det som skulle bli gärningsplatsen, klädbutiken Filippa K på NK. Vi vet att ministern blev knivhuggen med mellan fem och åtta stick. Vi vet att det var Mijailo Mijailovic som till synes planlöst vankade runt på plan två på NK, för att sedan ta rulltrappan till plan ett och rusa fram mot kvinnorna.

Men fortfarande är det svårt att förstå.


Advokat Kerstin Wennersten som företräder Anna Lindhs anhöriga försöker med mild röst:

- Jag förstår att du mår dåligt. Det gör mina klienter också. Kan du inte försöka berätta ändå?

Det är som om Mijailovic sjunker ihop mer och mer. Ögonen blinkar snabbt. Han förblir tyst.


Efter en kort paus gör Kerstin Wennersten ett nytt försök.

- Anna Lindhs familj vill att du berättar. De vill ha svar på varför det hände.

Advokat Mikael Nilsson säger att det är Mijailovics berättelse från tingsrätten som gäller. Han mådde dåligt, han hörde röster. Rösterna uppmanade honom att angripa, men inte att döda Anna Lindh.

Mikael Nilsson säger det som vi på åhörarbänkarna har börjat förstå:

- Vi kommer inte längre i den här frågan.
Gå till toppen