Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Akustikforskare mäter ljudet av våra steg

Klapprande stilettklackar mot ett stengolv. Barfotabarn som springer på trägolv.
Eller grannen ovanför som alltid tycks gå med trätofflor.
Golvljud kan uppfattas mycket olika.

På Lunds tekniska högskolas avdelning för teknisk akustik tar man ljudet av våra steg på allvar. Här forskar man om byggnadsakustik och rumsakustik, men också om psykoakustik, som beskriver hur vi människor uppfattar olika ljud.


Att golvet är själva grunden för forskningen är en självklarhet. Det är våra steg på golven som så ofta uppfattas som störande.

- Vi gör våra psykoakustiska undersökningar så förutsättningslöst som möjligt, berättar Per Hammer, professor i teknisk akustik vid LTH.


Genom att låta folk lyssna på olika golvtyper och sedan jämföra intervjuresultaten med mätningar av ljudstyrka, frekvens med mera, får man en bild av hur vi uppfattar vår ljudmiljö.


På en skala mellan 1 och 7 får försökspersonerna svara hur de upplever ljuden. En trea betyder till exempel att 30 procent av gruppen klagar och tycker att det är riktigt dåligt.

- Vi kan se att folk föredrar relativt låga ljudnivåer. Men ett golv får inte vara knäpptyst; ljudet av steg ska stämma med bilden man har av någon som kommer gående emot en.


Stegljudet - det ljud man hör när grannen ovanför går i sin lägenhet - kan enligt Per Hammer vara lika störande oavsett om grannen är barfota eller går i träskor:

- Själva steget i sig innehåller mycket lågfrekvent ljud. Hela kroppen är i funktion när man utvecklar en kraft mot ett underlag. Och det lågfrekventa ljudet är totalt oberoende av vad jag har på fötterna. Det avgörande är hur jag går, vikten på benet, vinkeln när jag sätter ner foten. Man åstadkommer ett lågfrekvent dunk - det är ofrånkomligt.


Störande stegljud handlar också om vem som bullrar. Därför är stegljudet mest ett problem i flerfamiljshus. Grannar stör, den egna familjen är på sin höjd lite högljudd.

- Det finns en annan acceptans i familjen, konstaterar Per Hammer. Jag har själv småungar. Är det tyst i huset undrar man var de är - och varför. Hör man stegljud - då vet man var de är!


Stilettklackar ska däremot inte vara något problem. Inte om man har byggt rätt och använt rätt golv och underlagsmaterial.

- Om klackljudet går igenom har man misslyckats.
Gå till toppen