Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Billigt trägolv kan bli dyrt i längden

Det kan bli dyrt att köpa ett billigt trägolv. Många av dem går inte att slipa och får därför kasseras när de blivit slitna.
Ett dyrare och tjockare trägolv kan däremot slipas om flera gånger och hålla i mer än hundra år.

Det finns en uppsjö av olika trägolv. Olika utseende, träslag, ytbehandling och tjocklek. De kan kosta från 189 kronor till 1 300 kronor kvadratmetern.

Hur vet man vilket man ska välja?

- Man får börja med att fundera över hur mycket tid man är beredd at lägga på att ta hand om golvet. Och om man har husdjur som sliter, om man gillar att städa, om golvet kommer att utsättas för mycket slitage - då brukar valet vara givet, säger Anders Jarlsfelt som är golvslipare på Malmöhus Golvservice.


Man kan komponera sitt eget skeppsgolv genom att välja träslag på både stav och list, det här kostar mellan 500 och 1 000 kronor kvadratmetern beroende på hur man väljer, säger Anders Jarlsfelt. Foto: Rolf Olsson

En annan sak man måste ta med i beräkningen är om man vill ha golvvärme. Det klarar nämligen inte alla golv.


Men det allra viktigaste är att välja rätt tjocklek och typ av trägolv: ska det vara ett massivt trägolv, ett omslipningsbart lamellgolv eller ett billigare fanergolv?

På ytan ser de likadana ut, men kvaliteten skiftar.

Fanergolv är betydligt billigare men går inte att renovera som de båda förstnämnda.


- Ett massivt golv ger mest träkänsla men har nackdelen att det är en enorm rörelse på bredden, så det blir gärna sprickor mellan plankorna när det blir lägre luftfuktighet, säger Hasse Wäfors som är säljare på Golvpoolen.


1941 uppfanns därför den flerskiktade parkettbrädan, det så kallade lamellgolvet, som är ett trägolv rakt igenom men uppdelat i tre olika skikt/ lameller, där träet ligger på olika håll.

- Det minskar rörelsen på bredden med 70 procent, säger Hasse Wäfors.


Laminatgolv.
Fanergolv.


Skeppsgolv.
Parkettgolv.


Det går att lägga trägolv i alla rum men ju mer golvet utsätts för slitage, som i hall eller kök, ju fortare behöver det omsorg.

- Man kan lägga trägolv ända ut i hallen om man tar hand om det, men man kan också ta död på ett oljebehandlat golv på ett par år om man inte sköter det, säger Anders Jarlsfelt.


Olika ytbehandling kräver olika insatser av ägaren. Ett lackat golv är det trägolv som kräver minst, medan ett oljat kräver att man lyfter ut alla möbler en gång per år och oljar om golvet.

- Men samtidigt blir det oljade golvet som nytt varje år, så om man sköter det är det ett bättre golv. Men om man inte sköter det så blir det svart, säger Anders Jarlsfelt.


Det är viktigt att veta vilken behandling golvet har eftersom golven ska skötas på olika sätt.

Även den som sköter sitt lackade golv väl får räkna med att det kommer att slitas och få repor med tiden. Då får man slipa om det.


I kök brukar man räkna med att golvet behöver slipas om vart tionde år, i vardagsrum vart tjugonde år. Ett tjockt trägolv kan alltså hålla i upp till 120 år.

- De flesta människor klarar att slipa golvet själv. Man hyr sliputrustning och får låna en video med instruktioner, säger Anders Jarlsfelt.


Vill man däremot ta hjälp till slipningen får man räkna med någonstans runt 180 kronor kvadratmetern för ett bra jobb.


Ibland kan man få en skada på en del av golvet. Kanske har man övervattnat julgranen så att parketten blivit skadad eller så har ett element stått och läckt. Då kan man reparera och byta bara en bräda eller slityta.


FAKTA

Det finns olika sorters trägolv
Massivt trä: Helgjuten träbräda, cirka 20-25 mm tjock. Ingen svikt. Går att slipa många gånger. Cirkapris 1 000 kr/kvm.
14-15 mm parkett: Tjock trätopp av ädelträ, går att slipa 4-6 gånger. Cirkapris: 500 kr/kvm.
10 mm parkett, kallas även faner eller tunnparkett: Tunn trätopp av ädelträ, går att slipa en gång. Cirkapris: 250 kr/kvm.
7-8 mm parkett, kallas även faner eller tunnparkett: Tunn trätopp av ädelträ, går ej att slipa. Kan vara bra när man renoverar och har lågt till trösklarna. Cirkapris: 250 kr/kvm.

Fuskträ:
Laminat: Träliknande tåligt golv, jack går att reparera med vax. Om det är ett klickgolv kan man byta skadad laminatskiva. Livslängd: 20-50 år för bra kvalité. Cirkapris: 50-250 kr/kvm.
Plastmatta med trärelief: går ej att reparera. Sköts med polish. Livslängd kortare. Cirkapris 130-330 kr/ kvm.


Så här vårdar du golvet
Lackat trägolv: Blank till halvblank yta. Lätt att sköta. Städas med dammsugare och torrmopp eller väl urvriden trasa. Nackdelen är att om det blir en repa är det svårt att dölja. Man kan stryka på ett lager refresher för att skydda träet men repan kommer fortfarande att synas.
UV oljat trägolv: Matt yta. Liknar ett oljat golv men sköts som ett lackat golv, men med speciell refresher.
Oljat trägolv med naturolja: Matt yta. Det närmsta träkänsla man kan komma. Kräver mer skötsel än lackat: tvättas med såpvatten. En gång om året bör alla möbler flyttas ut, en riktig rengöring göras, gärna med trärens, och ett nytt lager olja slipas in med maskin. Då blir man av med rummet i två dagar. Fördel är att slitage och märken göms av oljan och att man kan olja om endast en bit av golvet.


Parkett eller faner?
Stav: Golvets synliga trästavar. Ju bredare desto dyrare. Parkettgolv finns i en-, två-, tre- och fyrstav. Enstav kallas också planka eller tilja.
Planka: Hel planka, bredare trägolv. Finns både massiv och i lamellparkett.
Skeppsgolv: Trägolv med smal list av annat träslag eller gummi.
Massivparkett: Samma virke rakt igenom.
Lamellparkett: Träskiva i tre olika skikt för att ge mindre rörelse.
Faner: Trägolv med en tunn slityta, går inte att slipa. Kallas ofta laminatgolv 7-8 mm, tunn- eller renoveringsparkett. Bra om man behöver lägre bygghöjd.
Gå till toppen