Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

The Ark vill att det ska rocka

The Ark är tillbaka. Tredje albumet "State of The Ark" släpps i dagarna. Men vänta er inga "It Takes a Fool to Remain Sane" eller "Father of a Son". Sångaren Ola Salo har tröttnat på att skriva självutlämnande texter med tydliga budskap.

- Jag har insett att det viktigaste i mitt liv är en högt mixad virvelkagge, säger han.

Hittills har The Ark aldrig hamnat i någon kris. Men efter den sista turnén med förra skivan "In Lust We Trust" var det nära. Det var ett och ett halvt år sedan.

- Vi tänkte aldrig på att lägga ned bandet. Men vi var jäkligt trötta. Jag visste inte alls var jag skulle hämta lust att göra en skiva till, berättar Ola Salo.


The Arks nya skiva är präglad av att medlemmarna har dj:at en hel del. Basisten Lars ''Leari'' Ljungberg, sångaren Ola Salo, gitarristen Mikael Jepson, trummisen Sylvester Schlegel och gitarristen Martin Axén. Foto: Emil Malmborg

The Ark tog ledigt i några månader. Efter en New York-resa började Ola Salo jobba med nästa skiva. Den skulle bli annorlunda än de tidigare.

- På den här skivan är det musiken och svänget som står i centrum snarare än att jag försöker få fram ett visst budskap. The Ark har handlat så mycket om vad jag säger och vad jag berättar om mig själv och mitt privatliv. Jag känner att det ämnet är uttömt. Den här gången har det varit viktigt för mig att skriva tolkningsbara texter. Vi vill inspirera människor till att tycka och handla. Men vi vill inte säga åt dem vad de ska tycka och hur de ska handla, säger Ola Salo.


Sydsvenskan träffar Ola Salo och gitarristen Martin Axén på ett Malmökafé dagen efter släppefesten på Hipp.

- Det var en maskerad. Jag var utklädd till kung och Ola var en svart ängel, berättar Martin Axén.


Bortsett från trummisen Sylvester Schlegel som flyttat till Stockholm bor alla bandmedlemmar kvar i Malmö. Det var också här som skivan spelades in, i Tambourinestudion med Per Sunding, Nathan Larson och Jens Andersson som producenter.

- Vi var måna om att vara i Malmö. Förra skivan spelade vi in i Stockholm och på Gotland. Men det blir ganska jobbigt att inte vara i sin hemmiljö när man spelar in, säger Martin Axén.


Eggstonemedlemmen Per Sunding hade de samarbetat med förut, han producerade The Arks version av progglåten "Kolla kolla" på hyllningsskivan till Nationalteatern som kom för några år sedan.

- Per är väldigt bra på hårda, torra trummor och stunsiga basljud och det var det vi ville ha, säger Ola Salo.


När Per Sunding blev föräldraledig i maj tog Nathan Larson över.

- Det var bra att jag kunde testa mina språkliga innovationer på någon som har engelska som modersmål. Jag skriver ju engelska på ett kreativt sätt. Hittar på ord och uttryck, säger Ola Salo.

- Men jag måste poängtera att vi inte har vänt oss till Tambourinestudion för att få hjälp att hitta en ljudbild. Det var ett bra redskap för den jättetydliga bild vi hade av hur skivan skulle låta, säger Martin Axén.


Glamrockinfluenserna från förr finns kvar, men på den nya skivan finns också syntetiska åttiotalssyntljud.

- Vi har lyssnat mer på åttiotalsmusik än tidigare. Men framför allt är skivan präglad av att vi har varit ute och dj:at mycket. Då blir musiken väldigt funktionell, det handlar om att få folk att dansa. Det tänkandet har vi applicerat på vår egen musik den här gången. Musiken ska inte vara någon slags föreställning. Man ska delta i den. Hojta, dansa och spela luftgitarr, säger Ola Salo.


- De flesta rockband idag är intresserade av mötet mellan syntetiska ljud och organiska, traditionella rockljud. Man vill skapa en ny slags rockmusik. Det är en intressant uppgift. För det finns egentligen utrymme för att vara hur avantgarde som helst så länge man är trogen Little Richard-nerven.


Att "det måste rocka" säger Ola Salo många gånger under intervjun.

- Det är viktigt att det rockar! Det är vad den här världen behöver! Det är så uppenbart vad som är fel. Det finns så mycket tydlig intolerans, trångsynthet och egoism. Det känns meningslöst att skriva en låt där jag attackerar det. Istället vill jag att The Ark ska ge folk modet att inse det som de redan vet måste bekämpas.


Första smakprovet från den nya skivan, singeln "One Of Us Is Gonna Die Young" har blivit väl mottagen, låten toppar Trackslistan. Fansen är många. Under intervjun kommer en man fram och ber om en autograf till sin dotter.


Vad gör ni när ni vill slippa uppmärksamhet?

- Odlar skägg. Det gjorde jag i somras. Skitbra, ingen kände igen mig, säger Ola Salo.

- Jag har köpt ett hus så långt ut på landet som man kan komma i Skåne, säger Martin Axén.


Bandet ser den nya skivan som en nystart.

- De två första skivorna bildar ett manifest för vad vi står för. Nu kan vi luta oss tillbaka och ägna oss åt extas, säger Ola Salo.
Gå till toppen