Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Borrstopp kostade 7 miljoner

Borrstoppet för snart två år sedan i Lunds Energis första borrhåll vid Råby kostar nu bolaget 7 miljoner. En tvist mellan bolaget och det tyska borrföretaget har avgjorts i skiljenämnd. Den tvisten förlorade Lunds Energi.

LUND. Det var i januari 2003 som en borrkrona fastnade på 3000 meters djup när det första hålet i geotermiprojektet borrades. Under en månad stod arbetet stilla.


Lunds Energi ansåg att det tyska företaget KCA Deutag inte följde instruktionerna och att det var orsaken till att borrkronan fastnade. Energibolaget hävdade att borrföretaget gjorts sig skyldigt till grov vårdslöshet.

- Vi höll inne pengar och borrföretaget stämde oss, säger Lunds Energis koncernchef Jan Samuelsson.


Skiljenämnden som avgjort tvisten medger att det tyska företaget inte följde instruktionerna men anser inte att man tog någon medveten risk. Därmed handlar det inte om grov vårdslöshet.


- Det är bara att konstatera att vi förlorat och att skiljenämnden gjort en annan bedömning än vad vi gör. Vi ska nu betala innehållna ersättningar plus ränta samt de juridiska kostnaderna. Totalt handlar det om drygt 7 miljoner, säger Jan Samuelsson.


Borrhålet vid Råby gav inte det resultat som Lunds Energi hoppats på. Det gick inte att pumpa upp tillräckligt med hett vatten.


I det nya borrhålet har det inte varit några problem med borrningen, men inte heller där får man ännu upp tillräckligt med vatten.

- Just nu har den isländska firman tagit julledigt men återkommer och fortsätter spolningsarbetet. Det ser positivt ut. I februari ska styrelsen fatta beslut om projektet ska fortsätta eller inte. Ser det så bra ut som det gör just nu tror jag att projektet får ännu en tid innan det slutliga avgörandet, säger Jan Samuelsson.


Fotnot.
Skiljenämnd är utsedda jurister som avgör en tvist i stället för allmän domstol.
Gå till toppen