Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Seniorer bygger eget hyreshus

En grupp hyresgäster är på väg att bygga sitt eget hus i Malmö. Tack vare en ny lag har de kunnat bilda en kooperativ hyresrättsförening och kommer att vara både byggherre och ägare till ett hus som förväntas stå klart i höst.

MALMÖ. Husbygget är så unikt att det följs av Boverket.

- Vi är ett pilotprojekt i Boverkets regi, de ger oss ekonomiskt stöd till konsulter och ritningar och vi skriver rapporter till dem om hur det går till, berättar Kerstin Ödlund som är ordförande i föreningen BoAktiv Landgången.


Föreningen bildades för två år sedan, men man har arbetat med en idé om kollektivhus för seniorer i sju år. Förutsättningarna har förändrats, och när en ny lag som tillåter kooperativ hyresrätt kom 2002 dök plötsligt en ny intressant boendeform upp för dem.


- Fördelen med kooperativ hyresrätt enligt ägarmodellen är att föreningen då äger huset och att vi sedan hyr våra lägenheter. Då finns inga vinstintressen, så hyran kan hållas nere, säger Kerstin Ödlund.


Nackdelen är att alla måste betala en insats för att kunna flytta in. Den kommer förmodligen att ligga någonstans kring 80 000 kronor. Å andra sidan får man tillbaka summan om man flyttar därifrån.

- Vi tänker oss en hög grad av självförvaltning. Vi ska sköta huset själva - byta lampor och liknande - så mycket vi kan. Därmed kan vi också hålla nere driftskostnaderna.


Föreningen är med redan på planeringsstadiet och fungerar som byggherre, så huset byggs enligt föreningens önskemål. Som stöd i processen har de bland andra Lars Malmgren, som är specialist på boendefrågor och arbetar för Boverket för att sprida kunskap om den nya boendemodellen:


- Det här är unikt. Landgången är den första föreningen som bygger eget hus efter att lagen kom till, men jag är övertygad om att upplåtelseformen kommer att växa snabbt. Här har man ett spekulationsfritt boende med stort inslag av boendedemokrati. Det är en boendeform för vanligt folk, säger Lars Malmgren


BoAktiv Landgången ligger nu i slutförhandling med Open House Production om att köpa ett kvarter som ska uppföras i Annestad i Bunkeflostrand. Kvarteret är specialritat för Landgången, husen är fyra och fem våningar höga och innehåller 47 lägenheter på ett till tre rum och kök.

För en fullt utrustad lägenhet på 48 kvadratmeter är den preliminära hyran 4 370 kronor.


Landgången har valt att göra sitt kvarter till ett slags kollektivhus, så de boende har också tillgång till de 300 kvadratmetrarna gemensamhetsutrymmen. Här kommer att finnas ett stort kök, matsal, två gästlägenheter, verkstad, aktivitetsrum, friskvårdsrum med mera. Dessutom en gemensam innergård.


- Vi drömmer om ett levande hus, där hörnstenarna är att leva socialt, ekologiskt och ekonomiskt. Här ska man vara aktiv och hålla sig frisk, säger Kerstin Ödlund.

- Vi tänker oss att ha matlag där vi turas om att laga mat, eller diska om man hellre vill det, och vi räknar med att kunna hålla nere måltidskostnaden till 25 kronor portionen.


Den ekologiska aspekten ska märkas i att man väljer kravmärkt och sparar energi. Man har också diskuterat att skaffa en bilpool. Det ekonomiska synsättet ska genomsyra hela verksamheten: man håller nere hyran, storhushåll ger billigare mat och så vidare.


Föreningen har nu 36 medlemmar. I dagarna går man ut med anmälningsblanketter till intresserade, och man kommer även att lansera sig på internet.

- Alla över 40 år utan hemmavarande barn, som känner för idéerna, är välkomna. Vi har redan fått intresseförfrågningar från hela Sverige, säger Kerstin Ödlund som räknar att huset står inflyttningsklart i slutet av 2005.

FAKTA

Mellanting mellan hyresrätt och bostadsrätt

Kooperativ hyresrätt enligt ägarmodellen är ett mellanting mellan hyresrätt och bostadsrätt. Man hyr sin lägenhet, men är med i den förening som äger huset. Därmed kan medlemmarna genom sin förening själva bestämma sin hyra.

En ny lag som reglerar denna typ av förening kom år 2002. Det finns dock liknande boendeformer i äldre kooperativ i Stockholm.
Gå till toppen