Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ey, talar du Rosengårdssvenska?

Vi ställde frågan till sju ungdomar

Sadoo Iskandarani, 23, född i Libanon, kom hit som liten:

- Jag hade en svensk lärare som bröt när han träffade mina föräldrar. Han trodde att de lättare skulle förstå honom. Min lillebror bryter jättemycket på Rosengårdssvenska men han kan svenska perfekt. Det är alltid han som rättar mig om jag säger något fel. Jag tror att en del pratar Rosengårdssvenska för att man tycker att skånska är fult, särskilt "r":en.


Celil Göcmen, 22, bor på Persborg, född och uppvuxen på Augustenborg, turkiska föräldrar:

- Man pratar Rosengårdssvenska för att kompisarna gör det, för att det är coolt. Men även om jag själv pratar så, fast inte så mycket nu som när jag var yngre, tycker jag inte om dialekten. Jag tror att den utestänger folk från svenska samhället. Den visar att man inte vill ha kontakt med samhället. Jag tycker exempelvis att det är helt fel att banken i Rosengård har personal som pratar arabiska eller att "Håll rent"-skyltarna i trappuppgångarna står på åtta olika språk. Folk behöver ju inte lära sig svenska om alla runt omkring pratar det egna språket. Sätt de arabiska banktjänstemännen på kontoren nere i stan!


Sleiman Mashoun, 23, bor på Sofielund, född i Tyskland, kom till Sverige ett år gammal, föräldrar från Libanon:

- Som ung har man tre olika dialekter: en med kompisarna, en med tjejer och en med föräldrarna. Med kompisarna pratar man mer invandrardialekt, mer Rosengårdssvenska. Med tjejer försöker man prata mer vårdat. Jag tror att Rosengårdssvenskan är en helt ny dialekt. Många pratar på ett visst sätt och så föds ett nytt språk.

- Det är mest unga som pratar Rosengårdssvenska men för en tid sedan besökte jag min gamla skola Söderkulla och upptäckte att en lärare, som är helsvensk, börjat prata med brytning.


Nadia Anjan, 13, från Lindängen:

- Ja, en del med mina kompisar. Men jag skulle aldrig göra det med mamma. Fast det är mest killar som håller på. Jag har bott i Rosengård, nu bor jag i Lindängen och alla unga snackar ungefär likadant. Och även svenskarna pratar Rosengårdssvenska, säger Nadia Anjan.


Donya Tam, 15, från Lindängen:

- Många gör sig till när de pratar Rosengårdssvenska. Man överdriver. Jag tycker att det är fult när tjejer säger "ey, mannen" och liknande. Jag kan många av orden på ordlistan men det är inte så många jag använder. Men jag säger aide till exempel.


Ylwa Wirling, 16, går på S:t Petri (till vänster på bilden ovan):

- Rosengårdssvenska är mest en form av attityd. Man säger "Ey, mannen" och gör en del medvetna grammatiska fel. Både svenska och invandrare pratar så. Men inte jag. Fast ibland är det svårt att värja sig.


Anna Hansson, 14, Slottsstadens skola (till höger på bilden ovan):

- Många av orden på ordlistan kan man: baxa, chilla, dissa, lol,

capish, men man använder dem inte så mycket. Men alla ungdomar i Malmö vet hur Rosengårdssvenska låter och man kan tala det. Det påverkar inte hur man skriver svenska.
Gå till toppen