Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De skapade sin drömbostad av en sliten hyreslägenhet

Mia Nemeth och Mikael Lind har förvandlat en sliten gammal hyreslägenhet till en fräsch bostad, precis som de vill ha den. Rum efter rum har de rivit och byggt, målat och lagt golv - allt med hyresvärdens goda minne.

TRELLEBORG.När Mia Nemeth och Mikael Lind tittade på hyreslägenheten första gången backade Mia.

- Det såg förfärligt ut, den var i bedrövligt skick. Men Micke såg möjligheterna.

Efter två och ett halvt år i lägenheten på Strandgatan i Trelleborg har de renoverat i stort sett hela lägenheten. Med värdens goda minne.

- Vi har tagit rum efter rum; lagt parkett, målat väggar, rivit ut dusch och installerat hörnbadkar, totalrenoverat köket i gammalt stuk. Nu har vi det precis som vi vill ha det, säger Mia Nemeth.


- Vi har rustat upp och moderniserat men ändå behållit den gamla stilen, säger Mia Nemeth om köket som är favoritrummet för henne och Mikael Lind. Foto: Torbjörn Carlson

Mia arbetar i klädesaffär och gör dessutom sömnadsändringar hemma. Micke är byggnadssnickare. Ett lämpligt team om man ska renovera en gammal lägenhet.

- Det är jätteroligt att fixa! Vi är sådana. När andra ser på tv får vi kanske någon idé och gör ett ryck, säger Mia Nemeth.


Det hon är mest nöjd med är köket.

- I somras brast avloppsstammen och vårt kök fylldes med avloppsvatten. Det var bara att riva ut allting. Försäkringsbolaget betalade det mesta, men vi passade på att lägga till en del och byta ut det så att det blev precis som vi ville ha det, säger Mikael Lind.


Mitt i köket tronar ett gammalt mörkt stenbord. Det är ett egentillverkat bord som krävde sex karlar för att komma på plats. Underdelen hittades övergiven utanför en loppis medan överdelen, stenskivan, kommer från Ales stenar där den en gång i tiden användes när man rensade fisknät.

- Det blev kärlek vid första ögonkastet, säger Micke Lind som komponerat bordet.


Lägenheten, som är minst åttio år gammal, har högt i tak och har 135 kvadratmeter fördelade på fem rum. Här finns två kakelugnar och en lång serveringsgång till köket. Huset har två uppgångar och grannsämjan är god. Ibland är det gårdsfester.

- Här är jättebra grannar. Sommartid fikar vi tillsammans på gården, och i tvättstugan hjälper vi ibland varandra att hänga upp tvätt, berättar Mia Nemeth.


Familjen Nemeth Lind har lagt ner många obetalda arbetstimmar på sin hyreslägenhet.

- Det finns nog de som tycker att vi är konstiga som lägger pengar på att renovera en hyreslägenhet, säger Mia Nemeth, men andra lägger pengar på annat. Vi tycker det är viktigt att trivas hemma och vi gör detta för vår egen skull.

- Värden har bidragit med en del material, så har det inte blivit mer än kanske 35 000-45 000 kronor, säger Mikael Lind.


Nu stormtrivs de och förklarar att de inte kommer att flytta på ett tag.

- Vi har fått det jättemysigt. Vi bor mitt i stan, och direktutgången till gården gör att vi har allt man har i en villa utan att behöva sköta trädgården.
Gå till toppen