Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Resor

Ett nödvändigt ont när du sticker på resa

Biljetterna är bokade, resrutten planerad och guideböckerna inköpta.
Men en sak återstår innan man kan kasta sig ut i världen - vaccinationerna.

Eller är du en av alla de svenskar som hoppar över vaccineringen? Nyligen kom en medicinsk rapport som visade att fyra av tio resenärer som reser till tropiska länder saknar skydd mot gulsot, en av de vanligaste infektionerna som man kan dra på sig under semestern.En dum chansning, eller kanske ett klokt val? För hur stor är risken egentligen att man smittas av en sjukdom på resan? Kan man lita på att de privata läkarmottagningarna inte försöker övervaccinera sina patienter? Och vad ska man egentligen vaccinera sig mot?


Det går inte att ge några exakta råd om vilka sjukdomar man ska skydda sig mot inför en resa. En smitta kan finnas i en del av landet, medan en annan sjukdom grasserar i en annan del. Det handlar också om hur man reser, om man ska bo på landsbygden eller i en stad och hur länge man ska vistas på landet. Personens eget hälsotillstånd är också avgörande för vilka vaccinationer man bör och inte bör ta. Om man har vissa kroniska sjukdomar eller är gravid bör man till exempel ta ett extra samtal med läkaren inför resan.


En allmän regel är dock att se över grundskyddet mot polio, stelkramp och difteri, alltså vaccinationer som ingår i det svenska vaccinationsprogrammet.


- Man kan säga att ju lägre hygienisk standard i landet desto större risk för framför allt tarmburen smitta som sprids via mat och dryck, säger biträdande överläkare Anna Nyhlén på infektionskliniken på Universitetssjukhuset i Lund.


Varje år rapporteras ungefär 200 fall av hepatit A, gulsot, i Sverige. Cirka 40 procent har själva varit utomlands, resten har smittats i Sverige, i regel efter kontakt med någon annan smittbärare. Störst risk för smitta är resor söder om Medelhavet, 1/1 500 och i tropiska Afrika - 1/100 utan skydd.


I dag finns det massor av reseinformation att hämta på nätet, kartor på världsdelar och länder som man kan klicka sig fram på för att se vilka sjukdomar som finns var.


- Vi märker att många resenärer har varit ute på nätet och informerat sig, de vet ofta vad de vill ha när de kommer till oss. Men man bör även prata individuellt med en läkare eller sjuksköterska som kan det här med resevaccinationer, säger Kjell Ljungström som är vd för Vaccinationsservice i Malmö.


En sådan person ska kunna informera om risken att få sjukdomen i förhållande till eventuella risker med vaccinet, om det går att behandla sjukdomen och hur effektivt vaccinet är.


En kund är säkert även intresserad av priset. För den som hellre tar det säkra före det osäkra kan det lätt bli en dyr historia på ett par tusen kronor. Kjell Ljungström tycker dock att det ofta är en relativt billig försäkring i förhållande till vad man kanske lagt ut på resan.


- Man ska givetvis inte övervaccinera sig. Problemet är att många resenärer inte har bestämt sin resrutt i förväg utan reser lite oplanerat till olika länder i världen.


Ett gott råd är att i förväg ringa runt och jämföra lite priser. Observera att vissa vaccinationscentraler tar ut en avgift för konsultation utöver priset på vaccin. Sydsvenskan kontrollerade priserna på tre stora vaccinationscentraler i Malmö och Lund. Som exempel kan nämnas att två doser drickvaccin mot så kallad turistdiarré kostade 300 kronor för två doser på ett ställe och 440kronor på ett annat. Japansk encefalit gick på 140-280 kronor/dos och en påfyllning av polio gick på 60-175 kronor. Det är också viktigt att i god tid ta reda på hur många doser man måste ta inför resan så att man hinner få ett fullgott skydd. En del vaccin ska tas med en månads mellanrum så börja planera i tid, helst sex veckor före avresa.


I dag är det nästan lika vanligt att resa på badsemester till länder som Thailand, Goa i Indien och Gambia som att ta en solresa till Spanien eller Kanarie-öarna. Men många glömmer att de mer exotiska länderna kräver lite mer förberedelser.


- Det kan till exempel vara svårt att få små barn att ta profylax mot malaria. Många föräldrar tänker inte på detta, säger Anna Nyhlén.


På infektionskliniken i Lund rekommenderar man alla som reser utanför Europa att skydda sig mot hepatit A. Länder som Australien och USA har inte större smittrisk än Sverige medan resor till Turkiet, Tunisien och Marocko kräver ett skydd. Det kan också vara lämpligt att vaccinera sig inför en resa till vissa länder i Östeuropa som Albanien, Bulgarien och stora delar av forna Jugoslavien och Ryssland.


En sak går det dock inte att vaccinera sig mot - olycksfall och vanliga sjukdomar som till exempel hjärtinfarkter. Enligt statistiken skördar detta långt fler människoliv under semestern än tropiska sjukdomar.
BRA GRUNDSKYDD VID ALLA RESOR

Difteri: Bakterie som ger halssvullnad och feber. Ingår i allmänna vaccinationsprogrammet och ger ett skydd fram till 40-årsåldern. Påfyllnad kan behövas om resan går till difteridrabbade länder.

Polio: Virussjukdom som sprids via vatten och mat som förorenats med avföring. Inför resan till länder där polio förekommer rekommenderas en femte dos till personer födda efter 1960 och en sjätte dos till äldre.

Stelkramp: Orsakas av gift från bakterie. Sjukdomen utvecklas när bakterien kommer in i sår. De flesta som följt det svenska barnvaccinationsprogrammet har skydd till 40-årsåldern, därefter behövs en påfyllnadsdos.


SKYDD SOM KAN BEHÖVAS

Hepatit A (gulsot): Virus som överförs via livsmedel och vatten. Gammaglobulin ger kortvarigt skydd, 2-3 månader. Det finns vaccin, till exempel Havrix som ger minst 20 års skydd efter två doser.

Hepatit B: Virus som sprids via blod eller sexuellt. Ger gulsot.

Turistdiarré (ETEC-infektioner)/kolera: Bakterier som smittar via dricksvatten och föda.

Tuberkulos: Bakterie som smittar via hostningar. Vaccin krävs för långvariga uppehåll i länder med TBC.

Meningokocker: Bakterie som orsakar hjärnhinneinflammation.

Tyfoidfeber: Infektion som orsakas av en speciell salmonellabakterie. Ger feber, hudutslag.

Gula febern: Virus som överförs med myggor. Ger hög feber, blödningar och gulsot.

Japansk encefalit: Virus som överförs med myggor. Kan ge hjärnhinneinflammation.

Rabies: Virus som smittar via djur som river eller biter. Förlamning och svåra kramper kan uppstå.

TBE: Virus som orsakar hjärninflammation.

Malaria: Parasitsjukdom som det inte går att vaccinera sig mot. Tabletter, så kallad malariaprofylax, skyddar mot de flesta malariamyggor. Tänk också på att skydda dig med myggstift och kläder på kvällarna.


BRA ATT HA MED I RESEAPOTEKET

* Myggstift/myggnät

* Imodium eller Travello mot diarré

* Solskyddskräm

* Hydrocortisonsalva mot insektsbett

* Plåster/förband (tänk på skoskav)

* Febernedsättande medel


FARLIGT ATT KÖPA MEDICIN

Det går inte att ha med sig allt i sitt eget lilla reseapotek. Men är det säkert att köpa läkemedel i den lilla butiken i Thailand?

- Man bör vara lite försiktig. I många länder säljs medicin av icke medicinskt utbildad personal. Försök alltid hitta medicinska "proffs" som kan ge råd. Oftast finns en svensk/skandinavisk ambassad eller ett konsulat som kan ge råd vart man kan vända sig för att hitta en kompetent rådgivare, säger Anna Nyhlén på infektionskliniken i Lund.


VACCIN MOT TURISTDIARRÉ

Tro inte att det går att vaccinera sig mot alla typer av magsjuka under semestern. Fortfarande gäller de vanliga gamla råden som att tänka på vad man äter och hur man lever. Men det drickbara vaccinet

Dukoral ger ett ganska bra skydd, cirka 70 procent, mot ETEC-infektioner. Och det är den vanligaste orsaken till diarréer. Dukoral är egentligen ett koleravaccin och ger alltså samtidigt ett bra skydd mot kolerasmitta. Vaccinet ska tas i två doser och ger ett skydd under cirka sex månader.

MAT- OCH HYGIENRÅD

* Var noga med att tvätta händerna

* Drick vatten ur flaska/burk och kolsyrade drycker

* Undvik is, kranvatten och opastöriserad mjölk

* Ät het mat

* Kött och fisk ska vara genomstekt

* Undvik kall och ljummen mat, bufféer, kalla såser, glass, råa grönsaker och frukt om de inte kan skalas.
Gå till toppen