Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hemmaspa i svala färger

Ett skönt badrum är en lisa för själen. När Yvonne Grynfeld och Daniel Eisenberg byggde en helt ny lägenhet på en gammal torkvind hade badrummet en central betydelse.

- Badrummet är en viktig del av bostaden, säger Yvonne Grynfeld. Jag älskar att bada! Om jag är stressad, trött eller irriterad så tar jag min tillflykt till badkaret.


Katten Moishe 1 år använder gärna badkaret som vattenpost när Yvonne Grynfeld ska tappa upp ett bad. Fondväggen i brunt framhäver badkarets äggform. Foto: Torbjörn Carlsson


För drygt ett år sedan lyckades de köpa 130 kvadratmeter oanvänd råvind i ett bostadsrättshus i Slottsstaden i Malmö. Efter diverse turer till byggnadsnämnden fick de sina lägenhetsplaner godkända, och efter en stor ombyggnad flyttade de in i sin drömbostad i november. Badrummet tillhör bostadens favoriter.

- Det här är vårt privata badrum, för gäster gjorde vi en annan toalett med dusch, förklarar Yvonne Grynfeld.


Gästtoaletten går i dramatiskt rött och sobert grått. Två väggar är putsade medan en vägg i duschen är klädd i stora röda kakelplattor, en färg som fortsätter på golvet fast i mindre storlek. Foto: Torbjörn Carlsson
Badrummet blev ett fridfullt spa längst in i lägenheten. Golv och väggar är krämvita, samma plattor i olika storlekar, men fondväggen i valnötsbrun stavmosaik bryter av. Den skiftar i olika mörkbruna nyanser och mer än en besökare har varit övertygade om att det är en vägg av trästavar.

Hela badrumsplaneringen utgick från badkaret. Hon fick syn på det äggformade badkaret på internet och fastnade direkt - det här var drömbadkaret. Genom att privatimportera badrumsinredningen från Italien klarade de inköpet fyrtio procent billigare än att beställa den i fackhandeln.

- Det var inga problem att importera själv, frakten ingick i priset, berättar han.


Det ovala badkaret matchas av ett likadant handfat som står på en hylla av mörkbrunt wengéträ.

Även en dusch har fått plats i badrummet; Daniel Eisenberg föredrar att duscha.

- Det var ett av våra krav att vi skulle få plats med både badkar och dusch i badrummet, säger han.


Till planeringen har de fått hjälp av Yvonne Grynfelds pappa Ben Erlich, som är arkitekt.

Yvonne Grynfeld använder badkaret nästan varje dag. Här har hon fått den fridfulla oas hon längtat efter.

- Jag kan gärna ligga här i två-tre timmar. En del undrar varför jag inte valt ett bubbelbad, men jag vill absolut inte att det ska låta, jag har så mycket ljud omkring mig i jobbet som barnmorska.

Här kan hon ligga i stillhet och titta på stjärnorna eftersom de tagit upp ett takfönster rakt ovanför badkaret.


Handfatet i glas på gästtoaletten har dolt avlopp bakom träpanelen. Foto: Torbjörn Carlsson
Mellan badrum och sovrum finns endast en glasvägg, vilket gör att ljuset flödar in i badrummet dagtid. Förklaringen till glasväggen är, förutom att det är läckert, att badrum och sovrum blir som ett sammanhängande rum.

- Nu kan jag ligga på sängen och prata med Yvonne när hon badar, säger Daniel Eisenberg.


Det här är den privata avdelningen i bostaden. Men även gästtoaletten är inredd med samma omsorg. Där har de tilllåtit sig bostadens enda fasta färgklick: en dramatiskt röd vägg. Duschväggen har stora rödglittriga kakelplattor som fortsätter i mindre storlek på golvet.

- Vi ville skapa känslan av ett rinnande vattenfall i gästduschen, förklarar Yvonne Grynfeld.


De övriga väggarna i gästbadrummet är ljust grå i mosaik eller puts. Även här har de valt en fast glasvägg till duschen som matchas av ett kvadratiskt glashandfat där vattnet försvinner in bakom en träskiva. Även det specialimporterat från Italien.


Att ett rymligt lyxspa blir dyrare än ett standardbadrum förstår alla. Själva säger de att hela lägenheten "kostat ungefär som nybyggt i Västra Hamnen".

- Det var lite osäkert innan vi fick hem det vi beställt, vi hade ju inte sett det i verkligheten, säger Yvonne Grynfeld. Men allt blev verkligen som vi hade hoppats.

- Vi är väldigt, väldigt nöjda, säger Daniel Eisenberg.


- Det här är vårt privata badrum, för gäster har vi gjort ett annat, berättar Yvonne Grynfeld. Tack vare glasväggen mellan badrum och sovrum blir rummen som en enhet. Foto: Torbjörn Carlsson
Gå till toppen