Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Exilirakier i hela världen röstar

Det irakiska parlamentsvalet är nu i full gång. I Stockholm och Göteborg öppnades vallokalerna klockan sju. Utanför vallokalen i Bromma i västra Stockholm köade de exilirakiska väljarna för att få rösta.

Stockholm.

Många kurder hade infunnit sig och kön på skolgården vid Riksby skola såg stundtals ut som ett kurdiskt demonstrationståg. Några viftade med den kurdiska flaggan: randig på tvären i rött, vit och grönt och med en stor sol i mitten. I närheten av skolan stod charterbussar som hämtat kurder från Västerås.


Den irakiska flaggan gick mest att finna på valaffischer; flest var de plakat som manade folk att rösta på lista 169, den shiamuslimska partiallians som också väntas vinna valet.


Sirwan Muhiaddin, kurd från Uppsala, berättade att han bara kunnat rösta en gång tidigare i Irak: i det val som kurderna hade möjlighet att genomföra i början av 90-talet.


Novin Harsan, kurdisk-svensk politiker och valobservatör, fick med sin bakgrund i den syriska delen av Kurdistan inte rösta, men hon ser Irakvalet som ett skyltfönster:

- Det är viktigt för demokratin i hela Mellanöstern, sade hon.

Först ut att gå och rösta var dock exilirakierna i Australien. Där inleddes valet redan på torsdagskvällen svensk tid. En hög valrådgivare, Kassim Abud, berättade för AFP om en spännande förmiddag vid vallokalen i Sydney-förorten Fairfield.


- Jag tror många irakier är väldigt stolta i dag, sade han.

- Folk kommer fram till mig och skakar hand, omfamnar mig, pussas och säger "Gratulerar!"

- Det är underbart.


Drygt 280 000 utlandsirakier i 14 länder som har registrerat sig som väljare fick börja rösta redan två dagar före den egentliga valdagen på söndag.

I Irak har 12,9 miljoner väljare registrerat sig.

- Det här är en chans som vi har väntat på i årtionden, sade den 60-årige läkaren Nazim Kazim Saudi när han som förste väljare lämnade sin röst i Dubai.


Utlandsirakierna har fått möjlighet att gå och rösta fredag, lördag och söndag, i vallokaler i 36 städer i Australien, Danmark, Frankrike, Förenade arabemiraten, Iran, Jordanien, Kanada, Nederländerna, Storbritannien, Sverige, Syrien, Turkiet, Tyskland och USA.
Gå till toppen