Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pumpboom lockar lycksökare

Oseriösa installatörer utnyttjar ökat intresse för värmepumpar.

Skåningar installerar värmepumpar som aldrig förr. Bara under 2004 ökade installationerna med 30 procent. Ökningen har gått så snabbt att branschen nu varnar för företag som inte installerar värmepumpen på rätt sätt.


- Det finns gott om lycksökare nu. De förstör för branschen, säger Mats Carlström på branschorganisationen Svep.


Även Naturvårdsverket varnar för felinstallerade luftvärmepumpar som kan börja läcka köldmedium vilket ger skador på miljö och människor.


Naturvårdsverket uppmanar villaägare att anlita företag som är ackrediterade av Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, Swedac.

Det stora intresset för värmepumpar är ett resultat av att priserna för olja och el höjts. Värmepumpen är nämligen billigare i drift, men man får räkna med minst 100 000 kronor i installationskostnad.


- Förr sa vi att värmepump inte var lönt för hushåll som konsumerade mindre än 20 000 kilowattimmar. Men med dagens energipriser är det intressant även för dem, säger Mats Carlström, som menar att investeringen av en värmepump betalar sig på sju år.


- Men det gäller att den är rätt installerad, annars tär det på livslängden och ger inte samma utfall.


Mats Carlström åker runt till kommuner och informerar om vad som är viktigt att tänka på när de ger tillstånd till privatpersoner för att installera värmepumpar. Nya frågor och problem dyker upp med det ökade intresset. Ju längre söderut man kommer, desto vanligare är det att välja jordvärme till sin värmepump, men även bergvärme fungerar i vissa delar av Skåne.


Även om berget där man bor är av bra kvalité för bergvärme så finns det fallgropar: borrhålen får till exempel inte vara för nära varandra.


- Man bör ha minst 20 meter mellan hålen och då borra djupare, annars är risken att man tar värme från varandra, säger Mats Carlström.

När det gäller ytjordvärme krävs det en rejäl tomt för att det ska fungera, en lång slang ska nämligen grävas ned i trädgården. Den som förbrukar tre kubikmeter olja i dag behöver cirka 300 meter slang, vilket motsvarar en yta av 450 kvadratmeter på icke byggbar tomt.


- Det händer att man sedan bygger ovanpå slangen, men då förlorar man effekten eftersom solen inte värmer jorden där, säger Mats Carlström.


Ett annat installationsproblem är att slangen inte läggs på rätt nivå, vilket påverkar både energiutvinningen och anläggningens hållbarhet.

Ett vanligt klagomål när det gäller bergvärme är att installationen blivit betydligt dyrare än beräknat.


- Vi har stött på kunder som inte har fått reda på att berget ligger så djupt ner att det krävs ett långt foderrör för att komma ner till berget, säger Mats Carlström. Den extrakostnaden på många tusenlappar kommer som en kalldusch för dem.


FAKTA

Värmepumpar
Bergvärme. Man borrar ett hål 30-200 meter (vanligen 80- 180 meter) ner och utvinner värme ur berget. Kräver solid berggrund och att man inte bor vid en skyddsvattentäckt. Kostar cirka 120 000 kronor att installera. Via Sveriges Geotekniska Institut kan man få reda på om man bor på rätt berggrund.

Ytjordvärme. Man lägger slangar i trädgården, cirka en meter under jord och utvinner där solvärme. Går ej på mindre tomter. Kostar cirka 110 000 kronor att installera.

Luftvärmepump, finns både för vattenburen värme och som komplement till elvärme. Ökar mest, billigast installera.

Du hittar mer info på Konsumentverkets hemsida (ko.se), Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll (swedac.se), Svenska värmepumpföreningen (svepinfo.se) samt Svenska energi- och värmepumpföreningen (sev.nu).
Gå till toppen