Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Designpris till spelparadis

Gamer's Paradise på Djäknegatan i Malmö har Sveriges snyggaste inredning. Under en ceremoni i Stockholms konserthus i onsdags kväll tilldelades Malmöarkitekten Abelardo Gonzalez det prestigeladdade Gulddiplomet för Sveriges bästa inredning 2004.

Resan börjar direkt innanför dörren. Spelaren lämnar verkligheten bakom sig när han stiger in den mörkgrå, svagt upplysta korridoren. Bruset utanför reflekteras i en stor spegel längst in i passagen. Det ger en känsla av oändlighet. Ett krökt rum där fiender kan dyka upp var som helst, när som helst.

- Tanken är att hela lokalen ska kännas som ett dataspel. När man kommer in i tunneln ska man tappa kontakten med verkligheten, säger Abelardo Gonzales, som är hjärnan bakom inredningen på Gamer's Paradise.


Skyddsrummet har förvandlats till hypermodern spelhall med 120 datorbås fulla av action. Foto: Ove Jonsson

Skyddsrummets sterila och enkla planlösning har förvandlats till en underhållningspark för spelentusiaster. Här samlas killar, för det är mest killar, för att utmana sig själva och varandra i spel som "Counter-Strike", "Battlefield" och "Warcraft". Enligt juryn till det prestigefyllda Gulddiplomet har arkitekten denna gång överträffat sig själv. Arrangören Forum beskriver vinnaren på följande sätt:

"På Gamer´s Paradise har Abelardo Gonzalez redigerat sig själv tills bara de mest fundamentala byggstenarna återstår och sedan pusslat samman ett rum som viskar högre än något han tidigare skapat i sin 25-åriga karriär. Med utgångspunkt i en stenhårt förenklad planlösning har han översatt de klaustrofobiska rum som förekommer i dataspelen till en suggestiv verklighet och utnyttjat lokalens ursprungliga förutsättningar som skyddsrum maximalt. Därtill är Gamer´s Paradise en logisk dröm: spelhallen har 120 dataskärmar, är öppen 24 timmar om dygnet, men sköts av endast en person."


Ofta är det Patrik Silverberg, anläggningschef. När han inte jobbar spelar han själv. Han får många reaktioner på lokalens utformning.

- De äldre som kommer hit tycker att det är häftigt och annorlunda. De yngre är bara impade av att det är 120 datorer. De tänker inte på något annat än att spela.

Abelardo Gonzalez tycker själv att den största utmaningen har varit att försöka fånga de yngre.

- Det finns inga förebilder. En design för den här typen av verksamhet har aldrig gjorts tidigare.

Men uppenbarligen har han lyckats. Varje dag lägger spelare åtskilliga timmar i lokalen. På lunchen ökar aktiviteten.


- Folk har en timmes lunch, äter på en kvart och spelar resten av tiden, säger Patrik Silverberg.

På helgerna brukar 70 spelare vara igång samtidigt. Många löser ett tolvtimmarskort och spelar i ett sträck. Utan uppehåll.

- Den äldre publiken sitter inte mer än två timmar. De känner av att de har familj och jobb att ta hand om. Men vi andra kan i princip sitta här tills mamma kommer och hämtas oss, säger Patrik Silverberg.

Spelarna sitter en halv meter ifrån varandra, men kommunicerar via spelen. Killar som lärt känna varandra i lokalen träffas regelbundet och utmanar varandra. Men något småsnack i nedsuttna soffor är det inte tal om. Hänget får istället ske vid Gonzalez strama råbetongbord som skjuter upp ur golvet likt stora upp- och nedvända L.


Bakom en skärm står stora drickaautomater och en maskin som matats full med drickbar yoghurt. Det är nödproviant för långtidsspelarna.

- Det är viktigt att äta, annars klarar man det inte, säger Patrik Silverberg.

Succén med Gamer´s Paradise har exporterats till Stockholm. Abelardo Gonzalez är mitt uppe i arbetet med att inreda uppföljaren.

Att han belönats med ett av branschens mest prestigeladdade pris öppnar för nya möjligheter.

- Det här stärker min image, inte minst internationellt.

FAKTA

Årets inredning
Årets inredning delas ut av tidskriften Forum. Den internationella juryn utsåg Gamer's Paradise till vinnare före Börsmäklarföretaget OMX huvudkontor och Postens huvudkontor - båda ligger i Stockholm. Abelardo Gonzalez är bland annat känd för att ha inrett nattklubben Tunneln i Malmö och ritat Per Gessles lyxvilla.
Gå till toppen